När Skatteförvaltningen bytte datasystem upptäcktes att åländska fastighetsägare inte beskattats på samma sätt som fastighetsägare i Finland. Enligt reglerna ska mark som inte är skogsmark eller jordbruksmark betraktas som tomtmark.
När de nya skattebeskeden landade i brevlådor på Åland fick vissa fastighetsägare stora skattehöjningar, fall där skatten stigit med många tusen euro har rapporterats.
Centerns gruppledare Harry Jansson slog i december i Ålandstidnignen larm och sedan dess har landskapsregeringen (LR) i hast tagit fram ett förslag till ny, tillfällig, fastighetsskatt på Åland. Målet är att fastighetsägare ska kunna begära undantag för obrukbar mark, så kallat impediment, över en hektar och på så sätt slippa stora skattehöjningar.
Frid och fröjd
Fram till gårdagens lagting har allt varit frid och fröjd. Såväl den centerledda oppositionen som LR, där finansminister Mats Perämaa (Lib) ägt frågan, har haft gemensamt mål att en tillfällig lag ska bli godkänd och ibruksatt innan skatten ska betalas in i september.
Men när frågan behandlades i lagtinget utbröt en smärre kalabalik.
Harry Jansson begärde ordet och meddelade att hans analys var att lagförslaget inte skulle klara lagstiftningskontrollen eftersom den inte kan garantera likabehandling för alla som ansöker.
Orsaken är den första meningen i den föreslagna lagtexten som lyder: ”Utöver vad som föreskrivs om befrielse från skatt i lagen om skatteuppbörd (FFS 769/2016) kan kommunen på ansökan bevilja partiell befrielse från fastighetsskatt enligt denna paragraf”. Harry Jansson menar att ordet ”kan” inte är tvingande för kommunerna och måste bytas mot ”skall”.
– Här får vi tyvärr en prövningsrätt som vi vill och önskar påföra kommunerna men vi kan inte garantera likabehandling av de framtida ansökningarna, säger Harry Jansson.
Från regeringspartierna framförde finans- och näringsutskottets ordförande Petri Carlsson (MSÅ) att just ”kan” finns i andra lagar av samma typ och att problemet är litet.
Borde kommit tidigare
Harry Jansson menade dock att lagförslaget måste godkännas i tid varför en osäker lagstiftningskontroll inte är att föredra. Om lagen skulle underkännas skulle lagtinget inte hinna föra fram en ny lag.
Finansminister Mats Perämaa tyckte att Harry Jansson borde fört fram den påstådda bristen tidigare i processen.
– Han säger att det är först nu han läst igenom lagförslaget ordentligt. Tidigare tyckte han det var ett bra förslag. Men nu läste han det och kommer med det här, säger Mats Perämaa.
Harry Jansson beklagade att han inte hunnit med och menade att det berodde på influensasjukdom, och han beklagade också att ärendet blev personligt i och med finansministerns replik.
Talmannen medlade
I det här läget bröt talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) in i debatten, ajournerade lagtingsplenumet och medlade mellan parterna.
Efter några minuters överläggningar beslöt lagtinget att bordlägga ärendet till i morgon för att kunna belysa frågan ytterligare. Om lagtinget kommer fram till att lagtexten ska lyda ”skall” i stället för ”kan” måste ärendet återremitteras till finans- och näringsutskottet för ny behandling och tas i så fall med största sannolikhet upp för beslut på nytt nästa vecka.
Jonas Bladh