Den nya läroboken i historia får underkänt av föreningen Kultur i skärgården. Anledningen är att östra skärgården kapats bokens kartor.
UTBILDNING -Vad ger det för signaler till barn ute i skärgården när deras hemort inte finns med på en karta över Åland? Det är som att säga att du inte räknas, att du inte tillhör.
Orden kommer från Kultur i skärgårdens ordförande Christian Pleijel. Han är ordentligt upprörd över hur kartorna har beskurits i boken "Tidernas Åland från stenåldern till svenska tidens slut".
Boken riktar sig till elever i årskurs fyra till sex och är utgiven av landskapsregeringens skolbyrå. Den illustreras av Tord Nygren och författare är Ebbe Westergren.
Kultur i skärgården uppskattar hur texterna i boken har utformats och hur skärgårdens historia beskrivs och illustreras. Men när det kommer till kartversionen av Åland ger de omdömet underkänt.
Besvikna och ledsna
Det var Kultur i skärgårdens projektledare Anita Husell-Karlström som först upptäckte hur kartorna såg ut och meddelade styrelsen. På fyra kartor har större och mindre delar av den östra skärgården skurits bort. Kökar och Brändö drabbas hårdast av kniven.
-Vi är ledsna och besvikna över resultatet och tycker att det är märkligt, säger Christian Pleijel.
Han menar att det handlar om samma typ av ignorans som ofta gör att kvinnor försvinner ur historiebeskrivningar.
-Det är att låtsas som om skärgården inte finns, man får inte göra så.
Syftet inte att visa hela Åland
Monica Andersson vid skolbyrån är ansvarig redaktör för boken. Hon beklagar att kartorna har uppfattats på det sätt som beskrivs.
Den första kartan visar fornlämningar från stenåldern. Dåtidens Åland visas i förgrunden, blåa fält i bakgrunden sägs visa "Ålands landyta i dag". Där syns varken Brändö eller Kökar.
-Avsikten med kartan har inte varit att visa Åland av i dag utan att visa de fornlämningar som finns. Brändö och Kökar låg under vattenytan på den tiden.
I samband med stenålderskartan finns en uppgift för barnen att peka ut sin närmaste stenåldersboplats och leta rätt på en plats på hemorten där människor kan ha bott under stenåldern. Monica Andersson förklarar att det i den kommande lärarmanualen till boken finns förslag på en alternativ övning i östra skärgården.
-Orörda områden i skärgården påminner om hur det kan ha sett ut under stenåldern. En uppgift kan vara att barnen får föreställa sig hur en boplats kunde ha sett ut i miljön.
Kan kompletteras
Christian Pleijel hoppas att läromedlet antingen dras in eller att lärarmanualen kompletteras med information om de ofullständiga kartorna.
Monica Andersson säger att hon mycket väl kan tänka sig att komplettera den kommande manualen med kartor som visar landhöjningen på Åland och som ger en bättre översikt.
Tone Nordling