Landskapet måste punga ut med tre miljoner euro för felberäknad övertidsersättning på färjorna. Felet gäller perioden 2002-2007.
SJÖTRAFIK Trafikminister Runar Karlsson (c) bekräftar att finansavdelningen räknar på vilken summa som ska tas upp i tilläggsbudget för att klara utbetalningen.
- Det finns löfte från finansavdelningen om att pengarna ska betalas ut inom detta år, säger han.
Exakta summan "på millimetern" är ännu omöjlig att säga, men finansminister Lasse Wiklöf (s) räknar med tre miljoner euro som engångssumma.
- Det handlar om ränta på ränta ända från 2002, så det är komplicerat att räkna ut för varje enskild anställd.
Wiklöf säger att det blir en stor engångskostnad, både i ersättning och för arbetet att räkna ut den.
- Och framöver blir det löneförhöjning för samtliga på skärgårdsfärjorna för att täcka upp det här, säger Runar Karlsson.
Större ramar
Skärgårdstrafikens lönekonto ligger i dag på runt åtta miljoner euro. Det krävs en kännbar förhöjning för att klara av ersättningen.
Tvingas ni skära på annat håll i stället?
- Det går inte att skära mer. Vi måste få större ramar för trafiken.
Karlsson säger att det blir tuffa diskussioner i samband med att avdelningarnas budgetramar ska spikas.
- Vi får också försöka effektivera på annat för att få rum för detta.
Samma ändring
Bakgrunden är ett utslag av Högsta domstolen, där en anställd på vägverkets färjor fått igenom en ändring av beräkningssättet för lönen för vederlagsledighet.
På basen av detta utslag yrkade de tre sjöfacken 2005 på att samma ändring görs av landskapsregeringen och att ersättning betalas retroaktivt för den delvis uteblivna vederlagsersättningen.
- Det finns olika åsikter om hur det ska räknas ut. HD var inte alldeles solklar i sitt utslag, säger Karlsson.
Ges retroaktivt
Den 27 juni i år kom LR överens med sjöfacken om hur lönen ska beräknas för den fritid som ges som ersättning för övertidsarbete och om principerna för utbetalningen.
Enligt lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart och semesterlagen för sjömän har arbetstagarna rätt till lön för vederlagsledighet korrigerad i enlighet med det nya beräkningssättet från och med 1 januari 2002.
Ålandstidningen