Utredningen är gjord av Christer ”Krille” Mattsson genom hans konsultfirma Krillem Ab. Den fokuserar på bildandet av ett åländskt innovationscentrum som samarbetar med Uppsala Innovation Centre och Turku Science Park.
– Förslaget till innovationscentrum bygger på de förslag som kom ifrån det vi kallar Idégrupp A i somras där de betonade vikten av innovation för att utveckla företagandet, säger Fredrik Karlström.
– Det är de tankarna vi sedan skrev in i budgeten för 2021. När skrivningarna gått igenom gav vi Krille Mattsson i uppdrag att intervjua aktörer inom näringslivet och vara i kontakt med innovationscentren i Uppsala och Åbo. Den modell man har i Uppsala har man sett att fungerar väldigt bra. Vi ville se om det finns ett intresse för att Åland skulle vara med på ett hörn eller samarbeta med dem, och det gör det.
Var det förutsättningarna för innovationscentret som skulle utredas?
– Rapporten var att ta nästa steg. Idégruppen lanserade förslaget att vi skulle ta kontakt med innovationscentren i Uppsala och Åbo och det här var ett sätt att skapa den kontakten.
I rapporten lyfts flera kortsiktiga och långsiktiga mål fram för innovationscentret. Det ena kortsiktiga är att fyra åländska företag inom två år ska finnas på den nationella och internationella marknaden.
Det är en ganska snäv tidsplan?
– Ja, det där var konsultens tidsplan, men den är orealistisk. Arbetet sätts i gång nu under våren, men det ska inte bara göras, det ska bli bra också. Krille kommer från en annan bakgrund, och här i huset tar saker lite längre än han är van vid.
”Konkreta värdet väldigt bra”
Utredningen, som är sju sidor lång, kostade 5.000 euro plus moms.
– Det konkreta värdet är väldigt bra. Rapporten är en början på något som ska bli till något, säger Fredrik Karlström.
Att Krille Mattsson är moderat, liksom näringsministern, är något som har fått människor att reagera på att han anlitats för uppdraget.
Hur gick upphandlingen av utredningen till?
– Det är ingen upphandling, utan ett köp av tjänst.
Hur kom ni fram till att Krillem Ab var bäst lämpad för uppdraget?
– Jag och Linnéa (Johansson, chef för näringsavdelningen, reds anm.) diskuterade hur vi skulle komma vidare, innovationstanken är något vi båda tror på och stöder. Vi funderade på om vi har någon i huset som skulle kunna göra det och vi insåg att vi inte har de resurserna och att den tiden inte finns hos någon av tjänstemännen. Vi har haft diskussioner om ett antal olika personer och Krille dök upp som ett namn som kan fungera för uppdraget, och det passade honom tidsmässigt att göra det.
Vad har han för kompetens som gjorde att valet föll på honom?
– Jag tyckte att hans bakgrund som journalist var bra med tanke på att han skulle intervjua ett 20-tal personer. Sedan som företagare, och en person som är väldigt kreativ i tanken kändes han som ett bra val. Vi har bollat liknande frågor förut och han visade intresse för det här efter att ha läst utlåtandet från Idégrupp A.
Ser du själv att det kan se märkligt ut att du köpt en tjänst av en partikollega?
– Jag har inte köpt någon tjänst av en partikollega. Åland är litet och det finns ett visst antal människor som kan vissa saker. Avdelningen gjorde köpet, inte jag och med en beredning som ligger till grund. Jag anser att det var värt det.
Det var inte du som tog beslutet om köpet?
– Nej, de pengarna har inte jag. Jag har inte tagit det beslutet, det gjorde avdelningen.
Är du nöjd med rapporten själv?
– Jag tycker att den är bra med tanke på hur många timmar som har lagts ner på att diskutera med människor och väcka tanken om ett innovationscentrum, och knyta kontakter. Vi hade ett väldigt givande möte med Uppsala Innovation Centre och fick bra respons från deras sida. Bara det är värt väldigt mycket, jag tycker att rapporten är en bra utgång.
Tycker du att ni fick ut det ni ville av utredningen?
– Med tanke på de värdefulla kontakter vi har fått genom rapporten, framför allt med Uppsala Innovation Centre, tycker jag att rapporten absolut fyller sitt syfte. Jag hoppas att det här kan vara början till något bra.
Hur tar ni den vidare nu?
– Här näst fortsätter diskussionerna, framför allt med högskolan där Alfons (Röblom (HI), utvecklingsminister, reds anm.) är involverad. Jag ska också diskutera med Linnéa och flera andra inblandade och se till att vi tar nästa steg.
Ålandstidningen har varit i kontakt med näringsavdelningens chef Linnéa Johansson under helgen som inte hade möjlighet att bli intervjuad. En uppföljande artikel med henne är på kommande.
Slutrapport Ålands innovationscentrum (ÅIC)
Gjord av konsultfirman Krillem Ab.
Våren 2020 tillsatte landskapsregeringen tre idégrupper för att stärka Åland till följd av pandemin. Idégrupp A förde fram ett förslag om samarbeten utanför Åland som landskapsregeringen sedan byggde vidare på till en idé om ett innovationscentrum.
Slutrapporten baseras på ett 20-tal intervjuer med bland andra representanter för medlemsorganisationerna Ålands näringsliv, Företagarna på Åland, Visit Åland och Högskolan på Åland, samt politiker, företagare, Turku Science Park och Uppsala Innovation Centre.
Det kortsiktiga målet är att inom två år ha fyra kända åländska företag på den nationella och internationella marknaden.
Långsiktigt ska ÅIC inom fem år ha nio kända åländska företag på den nationella och internationella marknaden.
Uppdraget är att vara en oberoende företagsinkubator som ett företagsprojekt under Högskolan på Åland.
Budgeten blir cirka 300.000 euro per år, varav cirka 200.000 euro per år för en heltidsanställd affärsutvecklare, affärscoacher och verksamhetskostnader, och cirka 100.000 euro för startbidrag per år.
ÅIC ska finansieras till 100 procent av landskapsregeringen via högskolan.
Return of investment kan vara ett till tre år till samhället via skatter och avgifter från de nya bolagen.