Från och med i måndags får Södersunda skola inte länge beställa tre liter laktosfri mjölk och två liter surmjölk från ÅCA. Den minsta mängden är numera fem liter av allt.
- Jag vägrar beställa varor för att slänga dem i vasken, säger Anne-Helena Sjöblom i skolbespisningen.
SKOLA Anne-Helena Sjöblom är inte glad i dag. Hon är fly förbaskad på Ålands centralandelslag (ÅCA) som sedan i måndags inte levererar mindre mängd än fem liter per gång till kunderna.
Södersunda skola beställer mjölkprodukter två gånger i veckan direkt från ÅCA. Totalt cirka hundra liter mjölk levereras till skolan varje vecka.
Laktosfri och sur
Några i skolan dricker surmjölk och några fler nyttjar den laktosfria mjölken men från och med i måndags går det inte längre för Anne-Helena Sjöblom att beställa de tre liter laktosfri mjölk och två liter surmjölk som går åt per vecka. Nu är det minst fem liter som gäller.
- Men jag vägrar beställa varor för att slänga dem i vasken. Alltså får inte ÅCA längre sälja de produkterna till oss, säger hon.
"Straffavgift"
ÅCA har dessutom från och med i måndags infört det hon kallar "straffavgifter" på små leveranser. En leverans under 35 euro kostar 7,50 euro extra och för leveranser på 35-80 euro är den extra leveranskostnaden 4 euro.
- Snabbt uträknat för vår skola betyder det minst 8 euro till per vecka för att servera mjölk till växande barn. Vi klarar knappast gränsen på 35 euro varje gång så på årsbasis blir det åtminstone 500-600 euro extra, säger hon.
Hon kan inte acceptera att ÅCA ensidigt bestämmer var gränsen för storleken på leveransen ska gå.
- Jag har ett budgetmoment som består av skattebetalarnas pengar.
Byta leverantör?
Hon tror att ÅCA:s politik kan leda till att de små kunderna byter leverantör. Själv funderar hon på Mariehamns parti, trots att det känns fel att ta varor från en leverantör längre bort.
- Vi ligger ju bara ett par kilometer från ÅCA.
Mejeriet viktigt
Som privatperson har hon lust att bojkotta ÅCA men känner samtidigt för de jordbrukare som håller igång mjölkproduktionen på Åland.
- Det är bättre att ha ett pris på mjölken så att man slipper ta straffavgift. För mjölkproducenterna är det viktigt att vi håller igång mejeriet.
ÅCA som bankerna
Enligt Anne-Helena Sjöblom gynnar ÅCA:s åtgärder bara de stora kunderna. Hon jämför med bankerna som också gynnar dem som har mycket pengar på banken.
- Men inom livsmedelsproduktionen är det nog inte gångbart i ett så litet samhälle som vårt. ÅCA har konkurrens av Arla och Valio.
För många små leveranser
ÅCA:s försäljningschef Sverker Jansson försäkrar att de små kunderna fortsättningsvis är viktiga för ÅCA.
- Men vi hanterar alltför många små leveranser. Sex dagar i veckan kör vi runt Åland med varor. Allt fler små kunder tar små mängder varje dag vilket leder till att hanteringen blir allt dyrare för oss. Det blir ohållbart i längden eftersom transportkostnaderna stiger. Dessutom belastas miljön, säger han.
Det här är enligt honom orsaken till att ÅCA måste ta ut en hanteringskostnad för kunder som tar mindre mängder.
Köp i butiken!
- Vi vill styra de små kunderna att ta varor mer sällan.
Vi har också hänvisat minde kunder till lokalbutiken eftersom vi ju egentligen konkurrerar med butikerna.
Sverker Jansson säger att han fått både protester och en del kritik för nyordningen men också mött förståelse.
Kerstin Österman