En av de föreslagna ändringarna innebär att det införs ett krav på att hästar som förflyttas mellan Finland, Sverige, Norge och Danmark för deltagande i tävling, individprövning eller avelsvärdering ska återföljas av ett handelsdokument där hästens rörelser kan spåras i Traces-systemet. Vid förflyttning av hästar i dessa syften har det tidigare endast krävts intyg om deltagande vid ett arrangemang samt intyg på veterinärs närvaro.
Landskapsregeringen skriver i ett utlåtande att utbudet av bland annat tävlingstillfällen är begränsat på Åland och att hästhållare ofta reser till Sverige för att delta i aktiviteter.
”Förslagets konsekvenser kunde därmed anses drabba åländska tävlingsaktiva djurhållare av häst hårdare än de i övriga Finland”, skriver man i utlåtandet.
Förödande konsekvenser för travet
Pia Eriksson, verksamhetsledare för Ålandstravet, anser att det skulle få förödande konsekvenser för travsporten på Åland om förslaget går igenom.
– Just nu är alla som reser för tävlingar undantagna från kravet att man måste ha ett Traces-intyg, vilket kostar runt 3.000 kronor (cirka 270 euro).
Ett Traces-intyg är ett intyg över hästens färd; var den startar, vem som transporterar den, hur den åker och vart den anländer samt klockslagen för alla dessa moment. Dessutom krävs ett friskhetsintyg från en veterinär från den plats hästen startar.
– Det finns ingen chans att de som reser från Sverige kommer att skaffa intyget för att komma hit. Det skulle ta livet av travsporten på Åland helt och hållet, säger Pia Eriksson, och fortsätter:
– Det är inte heller vilken veterinär som helst som får utfärda intyget utan det måste vara en distriktsveterinär. De som kommer hit från Sverige tycker redan att det är meckigt. Om det går igenom så är det en katastrof.
Hon tror att det skulle kunna leda till att det inte längre blir några travtävlingar på Åland.
– Vi är beroende av svenska ekipage för att hålla tävlingarna. Cirka 70–75 procent av våra startande är från Sverige.
Dessutom försvårar det för åländska ekipage att ta sig till Sverige och tävla.
Vi har till exempel 6–7 ponnys med travskolan som vi reser med kanske sex gånger i året, tänk då att betala avgiften på 3.000 kronor varje gång.
Pia Eriksson tror att det är travtränarna på Åland som kommer drabbas hårdast av en eventuell ändring.
– De har inte möjlighet att tävla på Åland i samma utsträckning som ryttare kan göra. Det kommer nog vara många travtränare som lägger ner sin verksamhet helt och hållet för att det inte kommer att fungera.
Hoppas på ö-undantag
Man vet inte ännu exakt hur det skulle bli i praktiken om förslaget gick igenom.
– Det är klart att priset kanske sänks om det blir ett krav på att ha intyget, men det är ändå mycket som kommer att bli allt för komplicerat för att de som håller på med sporten ska bemöda sig. Alternativt kanske Åland kan få någon typ av ö-undantag. Det är stor skillnad för oss om vi i stället skulle åka till Finland, både kostnadsmässigt och tidsmässigt för hästarna i transport.
Utöver hästtransportörer skulle även den administrativa bördan hos tillsynsmyndigheter öka.
”Med fler användare av Traces-systemet ska fler aktörer godkännas och fler handelsdokument ska hanteras i systemet vilket höjer antalet tillsynstillfällen. Även om tillsynen kan ske digitalt via systemet så blir den mer omfattande genom ett ökat antal resedokument”, skriver landskapsregeringen i sitt utlåtande.