I går hölls rättegången om skottintermezzot i Ålands tingsrätt Den åtalade fanns på plats i rätten biträdd av Trond Hornseth, medan den målsägande deltog i förhandlingarna per videolänk från Rovaniemi med hjälp av tolk och rättegångsbiträde.
Landskapsåklagare Henrik Lindeman anförde i sin sakframställan att den åtalade bör dömas för försök till dråp alternativt grov misshandel och yrkade på ett straff på fyra års fängelse för att ha skjutit målsägande i vänster knä med ett hagelgevär.
Det ledde till omfattande skador på vävnad och ledstruktur samt, betydande smärta och ett stor blodförlust som försatte honom i livsfara till följd av att vården dröjde i flera timmar.
Den skjutne mannen lämnades sedan på stuggolvet, medan skytten förskansade sig i sitt sovrum. Han ringde sin granne som inte svarade, men grannen insåg att något allvarligt inträffat och tog sig till den ensligt belägna stugan där händelsen uppdagades. Denne ringde alarmcentralen och lyckades delvis stoppa blodflödet med hjälp av ett lakan.
Försvaret bestrider båda brottsrubriceringarna och hävdar att det saknades uppsåt att döda eller att tillfoga kroppsskada, samt att försätta offret i livsfara.
– Gärningen har skett i nödvärn och avsikten var att avvärja ett angrepp. Min huvudman är en van skytt och han har siktat på vänster knä på cirka två meters avstånd. Efter skottet har han hamnat i chock, vilket i kombination med berusningen förklarar det irrationella uppträdandet, sade Trond Hornseth.
Fick vänta i timmar
Larmet kom in klockan 16. Polis och räddningspersonal anlände till Lappo med sjöräddningssällskapets båt Svante G klockan 18.22 och vårdinsatsen inleddes en halv timme senare. Helikoptertransport bedömdes inte vara möjlig vid tillfället. Hälsovårdaren i Brändö hade tidigare nekats åka till platsen innan polisen säkrat området.
Den skjutne mannen fördes vidare till Åboland och väntande ambulans. Överlämningen ägde rum 20.30, fyra och en halv timme efter larmet. Han vårdades på intensiven vid Åbo universitets centralsjukhus där en splitterfraktur konstaterades.
Efter blodtransfusioner, fixering och rengöring flyttades han till Uleåborgs universitets centralsjukhus på onsdagen, varefter frakturen korrigerades. Därefter vidtog flera operationer där hagel och benflisor avlägsnades.
Mannen fick fira jul hemma i Rovaniemi och därefter följde inoperation av en knäledsprotes vid ett specialsjukhus i Tammerfors, samt muskel- och hudtransplantationer för att täcka utgångshålet.
Gräl som urartade
Enligt polisutredningen har den målsägande besökt den åtalade i dennes stuga på Lappo för att dra upp en båt och täcka över den inför vintern. Männen hade varit bekanta i ett tiotal år och delade intresset för jakt och fiske.
Den åtalade hade emellertid fått hjälp av ett par grannar med upptagningen några dagar tidigare. När den målsägande kom till stugan på söndag beslöt de båda männen att vänta med övertäckningen till nästa dag.
De började i stället dricka alkohol och laga mat och drickandet fortsatte under kvällen.
På måndagseftermiddagen uppstod ett gräl som eskalerade. Upprinnelsen ska ha varit att den åtalade blev förbannad på att gästen sov i soffan i vardagsrummet i stället för i gästrummet, vilket han framförde i bryska ordalag.
Enligt den då 79-årige mannen upplevde han sin yngre besökare som hotfull och aggressiv. På grund av åldersskillnaden på 16 år ska han ha känt sig underlägsen fysiskt och rädd att bli misshandlad.
Eftersom han inte hade något tillhygge att värja sig med, hämtade han därför sitt hagelgevär.
– Jag brukade förvara det laddat bakom en sovrumsdörr, för att vid tillfälle snabbt kunna ta mig ut på altanen och skjuta en fågel eller en hare.
Varnade före skottet
Under hörandet av parterna sade den åtalade att han upplevde stark rädsla och att besökarens blick var hotfull och att han därför handlade i självförsvar.
– Det baserades på mina egna erfarenheter. Under mitt yrkesverksamma liv har jag bland annat verkat som utrikeskorrespondent i Afrika och flera gånger hamnat i livshotande angrepp.
– Därför höll jag vapnet vid höften och riktade det mot honom och sade ”inte ett steg till, annars skjuter jag”. Då rörde han sig framåt mot mig, jag räknade till tre och sedan siktade jag mot knäet, sade mannen.
Han betonade att gärningen framkallades av en kombination av rädsla, panik och berusning.
På åklagarens fråga om han beaktat risken för att offret skulle riskera dö av sina skador, svarade skytten att han inte hade en aning om hur stor skada det skulle medföra, och tillade att det var ren okunnighet och dumhet.
”Förstört mitt liv”
Offret förklarade i sin redogörelse att han inte mindes något från själva skottintermezzot, bara att de båda suttit vid matsalsbordet och tittat ut över sjön och druckit sprit. När han kom till sjukhuset i Åbo visade alkotestet två promille. Även skyttens blodprov, som togs på kvällen, motsvarade två promille.
Den målsägande vittnade om att hans tidigare aktiva liv blivit förstört till följd av skadorna.
– Jag motionerade mycket, skidade, joggade, vandrade och ägande mig åt jakt och fiske. Nu kan jag inte göra någonting av det. Konditionen har försämrats och min livslängdsprognos har sjunkit med tio år. Även mitt sociala liv har minskat till noll, och jag klarar inte heller att skotta snö eller klippa gräsmattan eller att göra andra underhållsarbeten på huset. Dessutom har mitt psykiska tillstånd försämrats och jag sover dåligt.
Krav på 152.000 euro
Han yrkar därför på 18.000 euro för tillfälligt men och 123.900 euro för bestående men, vilket han påvisat med ett läkarintyg. Ytterligare kräver han 6.000 för lidande, drygt 1.900 för sjukvårdskostnader och 2.200 euro för övriga kostnader, liksom ersättning för rättegångskostnader jämte ränta.
Försvaret ifrågasatte yrkandena, då den målsägande i polisförhöret sagt sig inte ställa några anspråk. Man yrkar även på befrielse från ersättningsskyldighet då vållande saknas.
– Ifall gärningen bedöms som excess i nödvärn bör ersättningarna jämkas enligt skadeståndslagen. Kravet på bestående men bör förkastas som utrett, eftersom intyg över invaliditet saknas. Vidare bör målsägande söka stöd för hjälp med vardagliga sysslor från sin kommun.
Rättegången fortsatte under eftermiddagen med vittnesförhör, däribland grannar, polis och sjukvårdare.
Dom faller senare.