Inkomstgränsen för studiestöd, det vill säga hur mycket en person kan tjäna per månad och fortfarande beviljas studiestöd från AMS, slopades genom en temporär studiestödslag i februari.
Slopandet var ett resultat av coronapandemin. Tanken var att studerande skulle kunna avlasta vård, omsorg och andra samhällsviktiga funktioner om det fanns ett ekonomiskt incitament för dem att arbeta på sidan av sina studier, utan att deras möjlighet att lyfta stöd påverkades av att de fick lön.
En jämförelse av antalet ansökningar om studiestöd mellan mars och augusti, jämfört med samma period i fjol, visar dock att antalet ansökningar om vuxenstudiepenning ökat med drygt 27 procent, men att antalet ansökningar om studiepenning minskat med tre procent. Den genomsnittliga förvärvsinkomsten för de som beviljats heltidsstudiestöd, vilket omfattar båda grupper, är 2.574 euro. Man ser även att 30 procent av de som beviljades heltidsstudiestöd hade en förvärvsinkomst på mellan 3.000 och 6.000 euro i månaden.
Därav drar man slutsatsen att det främst är vuxna som nyttjat lagen för att kunna studera vid sidan av arbetet, att studerande inte har arbetat vid sidan av studierna märkbart mer än tidigare, och att nyttan med avlastning för samhällsviktiga funktioner tycks ha uteblivit.