Ålandstidningen har tidigare berättat om att tullen planerar ta i bruk nya regler för varor som förs över Ålands skattegräns. En av ändringarna, som från åländskt håll kritiserats hårt, skulle inneburit att varor i framtiden ska förtullas i realtid, i stället för i efterhand som nu.
Men efter påtryckningar från Åland har tullen nu satt i kraft en ändring av tullklareringsformaliteterna där realtidsförtullning slopas och varor i stället ska deklareras inom tio dagar efter att de gått över skattegränsen.
En tydlig förbättring gentemot det som tidigare kommunicerats ut från tullen, konstaterar Mats Löfström.
– Jag är glad att huvudproblemet med förtullningen, som för några veckor sedan seglade upp som ett stort bekymmer, verkar löst.
Han fick själv information om tullens ändring i fredags, och träffade under måndagen tullens chefsjurist Antti Hästbacka.
– Han meddelade att man har förstått problemet och att man vill hitta fungerande lösningar. Det var tydlig kommunikation från honom och tullen.
Smidigare skattegräns
Mats Löfström säger att man från tullen konstaterade att man inte riktigt hade tänkt på hur det i praktiken fungerar med varutransporter kvälls- och nattetid till Åland.
– De var tydliga med att det är viktigt att tänka på de praktiska omständigheterna.
Han konstaterar att signalerna från tullen är positiva för Åland.
– Jag är jätteglad eftersom det här är ett steg i rätt riktning. Vi diskuterade också att skattegränsen i dag upplevs som krånglig och att vi borde arbeta för en förenklad och mer smidig skattegräns.
– Antti Hästbacka var tydlig med att tullen inte har något intresse av att bygga upp onödig och kostsam byråkrati. Vi måste få de här sakerna utformade på rätt sätt. När det upplevs som krångligt att handla med Åland är det ett hot mot hela näringslivet.
Fler frågor
EU:s tullkodex ska träda i kraft i slutet på 2020 och Mats Löfström säger att det fortfarande finns frågor kring utformningen av den finländska förordningen.
– Den finns en del frågor som behöver benas ut och jag är säker på att man kommer att göra det när viljan finns.
Han poängterar också att han som riksdagsman inte är någon part i diskussionerna mellan tullen och Åland.
– Men det är viktigt att jag som riksdagsledamot kan lyfta de här frågorna när problem uppstår.
Den arbetsgrupp som är sammansatt av tjänstemän från landskapsregeringen och tullen har sitt nästa möte i maj.
– Om det finns problem så måste man lösa problemen. Med dialog går allt att lösa om det finns en vilja och därför är det viktigt att man fortsätter jobba lösningsfokuserat.
Kevin Eriksson