Tidigare har det varit ett högt tryck på barnomsorgsplatserna i stan, men under pandemins början mattades efterfrågan av. Den lägre beläggningen kvarstod fram till alldeles nyligen. Under hösten har nämligen många nya ansökningar lämnats in, och det syns tydligt att inskrivningen tagit fart igen.
Biträdande bildningschef Pamela Sjödahl berättar att en förklaring till det är en ökad inflyttning från Norden och övriga Europa.
– Men vi ser också i Mariehamn effekterna av den nya lagstiftningen. Vi har ett väldigt högt tryck på småbarnsplatserna.
Hon uppskattar att de befintliga småbarnsplatserna är fyllda vid årets slut.
– Fortsätter det så här kommer vi, någon gång i början av nästa år, att börja förtäta barngrupperna. Man höjer då bemanningen samtidigt som fler barn sätts in i grupperna.
Utökad bemanning
Redan i dag är det ofta fyra – i vissa fall fem – personal per avdelning vid stadens daghem. Förvaltningen har under en längre tid fört diskussioner om grundbemanningen med stadens politiker, och från och med januari blir det en ökning. Under 2023 ska åtta personer fungera som en slags pool för daghemmen.
– Vi ökar grundbemanningen så att daghemmen ska ha en första vikarie tillhands.
Pamela Sjödahl ser det som problematiskt att föreståndarna, som har ett viktigt uppdrag att implementera och följa de nya styrdokumenten, har fått ägna en stor del av sin arbetstid åt att försöka upprätthålla grundbemanningen.
– Jag är orolig över barnomsorgens framtid. När man införde den subjektiva rätten till barnomsorg på heltid så tycker jag att man borde ha tagit ett helhetsgrepp och också tittat på bemanningsparagrafen. Det är många fler timmar barnomsorg som nu ska produceras på samma antal personal. Jag är rädd att vi får en situation som är ohållbar på lång sikt, och att det kan leda till en flykt från yrket.
Ska inte döma
Pamela Sjödahl lyfter samtidigt vikten av att inte skam- och skuldbelägga vårdnadshavare som till exempel nyttjar möjligheten till subjektiv rätt till heltidsplats.
– Den subjektiva rätten utgår från barnets rätt till barnomsorg och man ska vara försiktig att döma eller bedöma familjers val, utan hellre utgå från att varje familj gör det som är bäst för deras egen situation.
I dag finns lediga platser för stadsbarn i åldrarna 3-7 år.
– Där är situationen inte alarmerande, säger Pamela Sjödahl.