Social- och hälsovårdsministeriet har fastställt att man ger ett statsunderstöd även för 2022 för de merkostnader som uppstått under hanteringen av covid-19. Stödet täcker kostnader för testning, vaccination och vård och ett understöd ges för andra direkta kostnader baserat på invånarantal.
Men långt ifrån allt täcks för Ålands del, däribland smittspårning. Åland hade en omfattande smittspridning i början på året och enligt landskapsregeringen (LR) gjordes då ett drygt smittspårningsarbete. Enligt preliminära uppgifter från Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) hamnade kostnaderna för spårning på cirka 300.000 euro.
– Vi har skickat utlåtanden flera gånger och påtalat att utformningen av stödet inte kommer att fungera för Åland, säger Annette Holmberg-Jansson.
Ingår inte i systemet
LR konstaterar att det fastställda enhetspriset för testning, vaccination och vårddygn har sänkts från föregående år och att intagningen för vård ska vara grundad på att huvuddiagnosen är covid-19, en akut luftvägsinfektion eller allvarliga komplikationer beroende av dessa sjukdomar vilket sannolikt påverkar antalet vårddygn som kan inkluderas i ansökan om statsstöd. Här rör det sig om kostnader på cirka 700.000 euro för ÅHS, som inte ersätts.
Det som kanske främst upprör Annette Holmberg-Jansson är att varken kommunerna eller kommunalförbunden på Åland ges någon rätt att ansöka om merkostnader. Här har funnits stora utgifter för att upprätthålla särskild hygien, kostnader för skyddsutrustning och personalfrånvaro, samt institutionsvård.
– Ålands kommuner ingår inte i statsandelssystemet, till skillnad från kommunerna i Finland. Det är fel, kommunerna har också haft utgifter. 2020 fick vi till en tilläggslösning där man tog fram en särskild pott, en alternativ lösning för Åland.
Inte Ålands behörighet
Men nu är motsvarande lösningar inte aktuella.
– Man blir ju ledsen. Det här är inte vår behörighet, det är staten som ska sköta smittskyddet och se till att vi får ersättning för det arbete som görs på Åland, säger Annette Holmberg-Jansson om att Åland bara följt direktiven och nu inte ersätts till fullo.
– Och det här har man löst för övriga Finland, men inte tagit i beaktande att Åland inte har samma system.
Senast LR skickade ett utlåtande i frågan var den 30 augusti. Nästa vecka har några av landskapets tjänstemän ett möte med Social- och hälsovårdsministeriet och ska då försöka lyfta frågan igen.
– Vi försöker komma med konstruktiva lösningar på hur man kan göra och påpekar gång på gång att det inte fungerar, att det inte blir rätt.