Vid en fällande dom mot Åland tänker EU-kommissionen kräva 19.828 euro för varje dag som går utan att Åland ändrar sin tobakslag.De åländska politikerna har ett dilemma: ändras lagen nu kan ett högre bötesbelopp förhindras. Men EU-kommissionen kan då lägga ner talan mot Åland. I så fall blir sakfrågan aldrig rättsligt prövad.
SNUS 19.828 euro per dag. 826 euro per timme. 13,76 euro per minut. Det kräver EU-kommissionen att Åland ska betala om EG-domstolen avkunnar en ny fällande dom i snusmålet. Beloppet kommer i så fall att ticka på fram till dess att tobakslagen ändrats och snusförsäljningen på åländska fartyg förbjudits helt och hållet.
Dessutom krävs ett engångsbelopp som straff för att Åland inte hittills efterlevt EG-domstolens snusdom från den 18 maj 2006. Den summan uppgår för tillfället till strax över 2 miljoner euro, men ökar med 3.900 euro per dygn.
När landskapsregeringen i tisdags förmiddag fick veta att kommissionen för ärendet till EG-domstolen samlades man till överläggning. Resultatet blev att lagberedningen ska förbereda en lag som totalförbjuder snusförsäljningen på åländska fartyg.
-Det är en liten lagändring som kan ligga på lagtingets bord när det öppnar i november, säger lantrådet Roger Nordlund (c).
Men därefter ska lagen genomgå den vanliga lagkontrollen, vilket kan ta några månader.
Dessutom är det inte säkert att landskapsregeringen går in för ett totalförbud i det här skedet, uppger Roger Nordlund.
-Vi måste fundera på konsekvenserna av alla alternativ. Hur vi än svänger oss är det svårt. Vi vill driva frågan, annars försätts våra rederier i en sämre konkurrenssituation. Det handlar om väldigt många arbetsplatser, säger han.
Sakfrågan oprövad
Frågan är om Åland kan ändra tobakslagen utan att riskera att kommissionen drar tillbaka talan vid EG-domstolen.
Själva sakfrågan, om kommissionen får förbjuda snusförsäljning på svenskt vatten för alla andra än svenska rederier, har nämligen aldrig fått en rättslig prövning. När ärendet var uppe i EG-domstolen första gången medgav Finland att Åland gjort sig skyldigt till fördragsbrott. Medgivandet skedde mot Ålands vilja och fick till följd att EG-domstolen aldrig tog ställning i sak.
I den nuvarande bötesprocessen har däremot Finland hittills gått med på att föra fram de åländska argumenten.
Roger Nordlund kallar för sin del kommissionens resonemang för "oklokt".
-Det här måste strida mot EU:s konkurrensregler.
Kommer ni att fortsätta argumentera för snusförsäljningen?
-På något sätt vill vi få detta klarlagt i EG-domstolen. Vi anser att kommissionen gör en feltolkning och inte ser frågan i hela dess vidd. Även andra EU-regler än snusdirektivet borde beaktas.
"Det är oresonligt"
Om Åland döms att betala böter uppstår frågan om landskapet ska stå för hela summan eller om en del av den borde betalas av Finland. Enligt självstyrelselagen ska Åland betala EU-böter om de uppstått genom en åtgärd eller försummelse från landskapets sida.
Om det blir en tvist om vem som ska betala ska Ålands förvaltningsdomstol och Högsta förvaltningsdomstolen avgöra saken.
Tycker du att Åland ska stå för hela bötesbeloppet när Finland medgav fördragsbrott i den första rättegången?
-Det blir först efter ett antal år som den diskussionen får ta vid. Men det är en oresonlig inställning som kommissionen har, säger Roger Nordlund.
Han syftar på uppgifter om att kommissionen, när den bestämde klumpsumman, först tänkt kräva cirka 5.800 euro per dag sedan den 18 maj 2006. Men sedan beaktades att ärendet bara gäller Åland. Därför jämkades det yrkade beloppet till 3.900 euro per dag, eller totalt 2.029.536 euro.
-Det betyder att Åland, med 0,5 procent av befolkningen, skulle ha ungefär 70 procent av hela Finlands betalningsförmåga. Det är fantastiskt hur man tänker, säger Roger Nordlund.
Ålandstidningen