Stadens socialnämnd var mycket oenig när man i förra veckan antog de riktlinjer för ”färdtjänst enligt socialvårdsförordningen” som ska gälla nästa år. Riktlinjerna gäller endast denna typ av färdtjänst, inte färdtjänsten för personer med grava funktionshinder (se faktarutan).
Färdtjänsten enligt socialvårdsförordningen är inte lagstadgad. Det ges inom ramen för kommunens budgetanslag. Och i år kommer detta bugetanslag att överskridas i Mariehamns stad.
122 personer i Mariehamn har färdtjänst enligt socialvårdsförordnigen, enligt den beredning som presenterades för socialnämnden i förra veckan.
Varje person beviljas maximalt 96 enkelresor per år och socialnämnden betalar, enligt nuvarande riktlinjer, tio euro per resa. Kostar resan mer än så får personen stå för den överskjutande delen själv.
I årets budget finns 17.500 euro för detta ändamål. I mitten av september hade 24.834 euro använts. Summan för helåret bedöms bli cirka 37.000 euro, alltså nästan 20.000 euro över budgeten.
Om alla 122 personer skulle använda alla resor de har beviljats skulle kostnaden i stället rusa iväg till drygt 114.000 euro.
Inkomstgränser
Inför socialnämndens möte föreslog socialdirektör Susanne Lehtinen att inkomstgränser ska införas nästa år, som en förutsättning för att beviljas färdtjänst enligt socialvårdsförordningen. De gränser som förslogs är 1.200 euro per månad för en person och 2.070 euro per månad för par, före skatt.
Socialnämndens ordförande Barbro Sundback (S) föreslog, med understöd av Igge Holmberg (S) att socialdirektörens förslag skulle förfalla.
Dennis Björk (C) föreslog i stället, med understöd av Hannele Vaitilo (Lib), att staden ska stå för hela resekostnaden nästa år och inte bara tio euro.
Först röstades S-förslaget ner. Det betyder att det blir inkomstgränser 2015.
Sedan röstade Dennis Björk, Hannele Vaitilo, Jessica Eckerman-Hartvik (Ob) och Igge Holmberg för att hela resekostnaden ska ersättas. Clas Öfverström (MSÅ) och Ulf-Peter Westmark (Lib) reserverade sig mot det beslutet.
”Svajar för mycket”
– Jag la ner min röst eftersom jag tycker att förslaget är ogenomtänkt, säger Barbro Sundback om att hela resekostnaden ska ersättas.
Färdtjänst enligt socialvårdsförordningen är främst en service för äldre som tappat förmågan att köra bil. De åländska kommunerna har olika regler om detta, säger hon.
– Vi har inte haft någon inkomstgrund utan det har prövats enligt behov. Det tycker jag har varit bra.
Det är en fördel om äldre är aktiva ute i samhället, anser Barbro Sundback.
– Från förvaltningens sida ville man införa inkomstgränser. Det har inte att göra med om det är bra eller dåligt, utan det görs av ekonomiska skäl.
Mariehamns stad har haft inkomstgränser tidigare.
– Men då togs de bort. Det här svajar för mycket. Enskilda människors förmåner borde inte vara så beroende av politiska bedömningar och ekonomiska konjunkturer. Det borde även vara likadant i hela landskapet. Det bästa vore om landskapsregeringen reglerade det här, säger Barbro Sundback.
Reservationer
Socialnämndens beslut innebär att man sparar pengar på att införa inkomstgränserna, men att det kostar mer när hela resebeloppen ersätts.
Vad det ekonomiska utfallet blir totalt sett är omöjligt att säga, enligt Barbro Sundback.
– Vad det kostar beror på hur många som ansöker om färdtjänsten.
Ulf-Peter Westmark och Clas Öfverstöm, som reserverade sig mot beslutet, tror att de totala kostnaderna kommer att öka med de nya riktlinjerna.
– Socialnämndens budget är väldigt ansträngd. Jag kan inte acceptera att vi går in med ett beslut som ytterligare drabbar budgeten negativt, säger Ulf-Peter Westmark.
– De här resorna har redan passerat budgeten med ganska mycket. Även totalt inom socialnämnden ligger vi över budgeten. Med de anslag vi får nästa år måste vi dra ner ännu mer. Det här kan betyda att vi måste dra ner på andra saker i stället, säger Clas Öfverström.
Fakta
Färdtjänst
Det finns två olika system för färdtjänsten:
1. Den som har ett gravt funktionshinder beviljas färdtjänst enligt handikappservicelagen. Denna färdtjänst är en social rättighet och berörs inte av socialnämndens nya riktlinjer.
2. Man kan även beviljas färdtjänst enligt socialvårdsförordningen. Det är en form av stödservice som ges för resor inom Mariehamn, till flygfältet eller till mataffärerna strax utanför stadsgränsen.
Riktlinjerna för färdtjänst enligt socialvårdsförordningen ändras i Mariehamns stad nästa år, enligt ett beslut av socialnämnden (se artikeln).
Anna Jakobsson