I augusti gäller det att titta upp mot himlen. I morgon kommer man kunna se en solförmörkelse och senare i augusti en månförmörkelse och ett meteorregn.
-Man ser meteorregnet bäst om det är mörkt och om man befinner sig högt upp, säger rymdfantasten Daniel Korpi-Kastinen från Enklinge.
RYMDEN Solförmörkelsen blir total i ett område som sträcker sig från nordligaste Kanada, över norra Grönland, norra Ryssland och in i Kina. Där kommer hela solen att försvinna i max två och en halv minut.
Här kommer solförmörkelsen att bli partiell, det vill säga att bara en del av solen kommer att vara täckt under de två timmarna som den varar.
Senast det var en total solförmörkelse här var 1954 och det kommer att dröja till år 2126 innan det händer igen.
Att tänka på
Det som är viktigt att tänka på när det gäller solförmörkelser är att man inte tittar rakt mot solen, inte ens med solglasögon. Ska man titta ska man göra det genom svetsglas eller kraftigt sotat glas.
Dessutom kan kameran förstöras om man fotograferar direkt mot solen.
-Det blir som ett förstoringsglas i solen och kameran klarar inte av värmen, säger Göran Strand som är frilansfotograf från Sverige och som ofta tar bilder på himlakroppar.
Han tipsar om att man ska använda ett solfilter eller fotografera genom en svetshjälm.
Stjärnfall
Under första halvan av augusti kommer det mer stjärnfall än vanligt. Framför allt är det mellan 11 och 13 augusti som är bäst. Speciellt natten mot den 13. Är det mörkt kan man se ett stjärnfall per minut om man har tur. I vanliga fall kommer det ett stjärnfall per timme.
-Jag läste på ett forum att det var någon som hade sett ett sådant här stjärnfall och det hade gnistrat grönt på hela himlen, säger Daniel Korpi-Kastinen som själv bara sett sol- och månförmörkelser ännu.
Stjärnfallen ser ut att stråla ut från stjärnbilden Perseus och har därför fått namnet Perseiderna. De återkommer varje år och är egentligen rester av en komet. Jorden kolliderar med de små gruskornen i flera mil per sekund. De hettas upp, börjar brinna och ser ut som fallande stjärnor.
Månförmörkelse
Natten mellan 16 och 17 augusti förmörkas månen delvis av jorden. Månen kommer inte helt in i jordens skugga utan den översta delen kommer hela tiden att vara solbelyst. Förmörkelsen börjar kl 21.36 och slutar 00.45.
-Månen blir alldeles röd vid förmörkelsen, säger Göran Strand.
Ålandstidningen