Foto:

Bild

Sölve Högman om nya tjänsten

Bland 17 sökanden har byråchefen vid landskapets jordbruksbyrå Sölve Högman utsetts till ny vd för Ålands vatten då nuvarande vd:n Christian Nordas går i pension.

Efter tiotals år på jordbruksbyrån byter nu Sölve Högman jobb och blir ny vd för Ålands vatten.

– Jag kände att jag ville göra något nytt och det är ett spännande jobb. Vatten är det viktigaste vi har. Dessutom har jag hört att det ska vara en bra arbetsplats, säger Sölve Högman till Ålandstidningen.

Tror du att ditt jobb på jordbruksbyrån kan vara till fördel i ditt nya jobb?

– Även på jordbruksbyrån har jag jobbat mycket med vattenkvalitetsfrågor och vi har samarbetat med Ålands vatten, så det tror jag absolut.

Vilka blir de största utmaningarna?

– Det är otroligt mycket på gång. Man har påbörjat arbetet med att långsiktigt säkra vattenförsörjningen på Åland. En ny vattentäkt utreds och det finns tankar på ett nytt vattenverk och avsaltning av havsvatten. Det här är jättestora saker, men samtidigt otroligt spännande.

God ledare

Camilla Gunell är styrelseordförande för Ålands vatten och hon säger att Sölve Högman är en bra ledare som kan samarbeta väl.

– Han har god kompetens från sitt arbete vid jordbruksbyrån med regleringar av utsläpp. Det kommer väl till pass i skyddet av vattentäkterna. Han har också kompetens när det gäller att hitta finansieringslösningar för större investeringar, vilket behövs då Ålands vatten ska påbörja arbetet med en ny vattentäkt. Sölve har kännedom om landskapet och kommunerna och har förutsättningar att leda processer framåt som involverar också den politiska nivån, säger Camilla Gunell.

Christian Nordas går i pension våren 2024.

Hittat fel i texten? Skriv till oss