Varje vardagsmorgon sätter sig Marika Blomqvist i snipan och kör från stugan till jobbet. Men när Ålandstidningen träffar Kumlinges nya kommundirektör har hon i stället övernattat i det hus hon har på huvudön, dagen före blåste nämligen så hårda vindar att hon tog det säkra före det osäkra och stannade på landbacken efter jobbet. På ett sätt illustrerar det här skärgårdsbons vardag – det gäller att vara redo för alla eventualiteter och att ställa om sina planer om det behövs.
Marika Blomqvist är uppvuxen i Geta, och har som vuxen bland annat studerat i Österrike och bott i Stockholm. Hon är utbildad datasystemvetare och har en bakgrund som egenföretagare inom it-branschen. De senaste åren har Marika Blomqvist jobbat som ekonomichef i Saltvik, och hon ser att hennes samlade erfarenheter inom it, förvaltning och ekonomi kommer väl till pass även i hennes nya roll.
– Som kommundirektör i en liten kommun är du definitivt lite av en allt-i-allo och ska ha koll på allt.
Rätt tid och plats
När tjänsten i Kumlinge blev ledig efter att Niklas Oriander fått motsvarande jobb i Geta funderade Marika Blomqvist på att skicka in en ansökan, men gjorde det inte. I stället var det hon som blev uppringd och tillfrågad om hon var intresserad, och det slutade med att hon tackade ja.
– Livet förändras och nu känns det som att Kumlinge är det rätta stället för mig. Jag kände att det skulle vara skönt att vara här hela tiden och att inte behöva pendla.
Hon och hennes make har sedan tidigare en koppling till kommunen. De började som sommargäster för 13 år sedan, och snart köpte de ön Storoskär och byggde stuga. Sedan några år tillbaka äger de också ett annat hus på Kumlinge.
Marika Blomqvist tillträdde den 8 maj och har sedan dess satt sig in i den kommunala förvaltningen, och i vilka frågor som ligger högt på dagordningen.
– Man ser de utmaningar som finns. Många gånger pratar man om hur många kommunerna ska vara, men det handlar också om samhällena. Hur vill vi att Åland ska se ut, vill vi ha våra små samhällen kvar? Vill människor bo till exempel på Kumlinge ska de också ges förutsättningarna till det.
Uppvaktade LR
Goda kommunikationer är viktigt inte bara för skärgårdskommunerna utan för Åland som helhet, säger hon. De är grunden i ett samhälle, för utan fungerande kommunikationer stagnerar utvecklingen.
Kanske har även fastålänningar den här sommaren, den första utan Rosella, fått en ökad förståelse för skärgårdsbornas situation, funderar Marika Blomqvist. I Kumlinge finns en stor frustration över skärgårdstrafiken, och från kommunstyrelsens sida uppvaktade man landskapsregeringen i våras för att framföra sina åsikter. Många Kumlingebor skrev också under namninsamlingen mot att flakfärjan Mergus ska sättas in på tvärgående linjen.
– Man kanske tycker att vi nojsar ute i skärgårdskommunerna, men det här är ju vår vardag. Alla kan inte förstå hur det är här ute, och då måste man förklara hur det fungerar en gång till.
Ansträngd ekonomi
Kumlinge har en del inflyttning utifrån, däremot tampas man som så många andra med åldersstrukturen – serviceboendet Annagården har till exempel inga lediga platser just nu. Men det är också ett visst tryck på platserna i barnomsorgen – och för att ge mer utrymme i daghemmet flyttas höstens förskolebarn därför till skolan. Dessutom tittar en arbetsgrupp på en möjlig utökning av daghemmets lokaler.
Kommunens budget för 2023 visar ett ansträngt ekonomiskt läge, på sista raden står minus 355.000 euro. Skatteinkomsterna och landskapsandelarna ökar inte i samma takt som verksamhetskostnaderna, men kommunens kassa beskrivs fortfarande vara förhållandevis stark.
Inför det nya året höjdes vissa av taxorna och avgifterna, bland dem barnomsorgsavgiften.
– Jag tror att det i budgetbehandlingen i år blir en ganska stor diskussion gällande taxor och avgifter. Varje år måste kostnaderna för respektive område analyseras eftersom avgifterna finansierar en del av dem, säger Marika Blomqvist.
Förvaltningsreform
Liksom Jomala, Geta och Lumparland skippar Kumlinge nästa mandatperiod alla nämnder utom den byggnadstekniska. På frågan om detta ökar kommundirektörens arbetsbörda svarar Marika Blomqvist att det är möjligt.
– Men jag tror inte det blir så i slutändan, det handlar om hur man lägger upp arbetet. Vi har ju fortfarande våra sektorchefer kvar och dessutom ökas styrelsen från fem till sju ledamöter.
Under åren som sommargäst har Marika Blomqvist samlat på sig både lokalkännedom och ett kontaktnät. När vi kör ner mot den lilla hamnen där båten ligger svarar hon i ena stunden på hur ett visst ortnamn ska uttalas korrekt, för att strax därpå vinka åt någon på en gårdsplan. Litenheten i samhället är på flera sätt en fördel, säger hon.
– Kumlinge har 300 invånare, och ganska många av dem känner jag redan sedan tidigare.