På sopstationerna växer bergen av tidigare "årets julklapp". Julen för alltid med sig saftiga elräkningar. Konsumtionen kan bli dödsstöten för miljön, men med enkla knep kan man njuta av en klimatvänligare jul.
Snabbguide till en miljövänlig jul
Sätt en timer till all julbelysning
Laga middag i ugnen när den ändå står varm
Köp lokalproducerad och ekologisk mat
Ge bort upplevelser i stället för prylar
Planera dina långresor noggrant och ta tåg före flyg
Påverka genom att sätta press på politiker och företag
MILJÖ Maria Stenroos på Agenda 21 är som många av oss andra oroad över FN:s klimatrapporter.
- Jag tror att den korta tiden kommer som en överraskning för många, att vi bara har tio år på oss. Det är hög tid att vakna nu.
Den mörkaste delen av vintern och julhelgen är en tid när elkonsumtionen stiger i höjden, för att inte tala om den ökade försäljningen av både mat och prylar under julhandeln.
Maria Stenroos ger några förslag på hur man kan tänka på klimatet och samtidigt njuta av julen.
Julbelysningen
Det är fint med julbelysning som lyser upp i den mörkaste tiden på året, adventsljusstakar, julstjärnor i fönstren och ljusslingor i träd på gården.
- Använd en timer till all julbelysning. Då kan man välja att bara ha ljusen på någon timme på morgonen och några timmar på kvällen. Det sparar väldigt mycket el.
Julmaten
Bullbak och storkok hör julen till, spisen går varm både under och före julhelgen.
- Den största energimängden går åt till att värma upp ugnen. Så man kan tänka på att laga flera saker på samma gång och att laga middag efter bakningen till exempel, när ugnen ändå är varm.
Energikonsumtionen går lätt i höjden under julen. Därför är det viktigt att kontrollera elräkningen, så vet man vad det kostar och hur stor miljöpåverkan blir.
- Att köpa lokalproducerat så mycket det går är viktigt. Laga eget från krav-märkta råvaror sparar på miljön, istället för att köpa färdigmat. Men ekologisk julskinka är tyvärr rätt svår att få tag på, man kan hoppas att det förändras till kommande år.
Julklappar
Julhandlandet slår rekord varje år, vi köper mer och mer prylar till varandra. Ofta är det svårt att komma på vad man ska köpa till vänner och släktingar.
- En tumregel är att köpa upplevelser i stället för saker. Massage, konsertbesök eller varför inte barnvaktstimmar och sällskap på långpromenader? Man kan köpa medlemskap åt vännerna i julklapp, i Ålands natur och miljö, Greenpeace, WWF eller någon annan förening.
Maria Stenroos tipsar även om att ge en julklapp i form av välgörenhet.
- För en liten summa kan man göra en stor skillnad för en familj i ett fattigt land.
Utlandsresor
Att resa bort över julen eller under de kalla första månaderna på året är något många längtar till. Men semestern har också en stor påverkan på miljön, särskilt flygresorna.
- Det viktigaste är att man planerar. Sista minuten-resor är inte hållbart för miljön, det är bättre att åka längre och mer sällan, som att spara pengarna till drömresan till Australien.
Kvalitet över kvantitet är mottot. Men där kommer planeringen in, för då gäller det att spara semesterveckor så att man kan ta ledigt och boka resan i god tid.
- Det är så klart bättre att åka buss och båt i stället för flyg. Då hinner man dessutom uppleva mycket spännande under resan, säger Maria Stenroos.
Konsument- och väljarmakt
Även om man försöker vara så miljövänlig man kan så känns det ibland som om det inte räcker. De stora företagens handlande och hur våra lagar ser ut är avgörande för hur miljövänligt samhället är.
- Här på Åland har vi stora möjligheter att påverka våra politiker, men det gäller att berätta om vad man förväntar sig av dem. De styrs av sina väljare och kan vara rädda för att ta svåra beslut, säger Maria Stenroos.
Konsumenten har makt att påverka företagen, det ser man lätt i affären där utbudet av ekologiska och rättvisemärkta varor växer.
- Efterfrågan och bojkott är två effektiva sätt för konsumenten att påverka. Ställ besvärliga frågor, till exempel om kläderna gjorts av barnarbetare.
Ålandstidningen