Eleverna som går ut sos får titeln sociokant, utbildningen har bytt inriktning och är nu en yrkeslinje med inriktning mot barn och unga. Den ligger nära närvårdarutbildningen, och eleverna på sos känner att de inte får samma chans till arbete som de med närvårdarutbildning.
– Ett antal elever har hamnat i kläm genom att systemet har ändrats mitt i deras utbildning. Det ska vara en yrkesutbildning men alla elever sade att de tänker studera vidare. Då måste man fundera, säger Göte Winé.
Han fortsätter:
– Ska man kanske kalla utbildningen något annat? Kanske barn- och ungdomsledare. Det går inte att kalla dem barnskötare, de är så mycket mer än det. Det har varit en mycket intressant diskussion.
Och Göte Winé får medhåll av ungdomslotsen Sussie Åvik.
– En del av ungdomarna som inte vet vad de ska läsa kommer till mig. Därför ville jag få mer information om den här utbildningen. Jag har faktiskt flera unga som inte vet vad skillnaden mellan närvårdare och sos är. Nu har jag fått mer kött på benen när jag ska rådgöra med ungdomarna.
Förstår du elevernas frustration?
– Ja, den har jag mött flera gånger. Det finns en okunskap om utbildningen och de känner att de blir förbisedda.
Konkurrerar
Det var bland annat just för att profilera sig mot närvårdarna som sos-eleverna ville hålla i informationsmötet. Och Göte Winé säger att det är ett problem.
– Vi måste titta på det här. Att ha en närvårdarutbildning med inriktning mot barn och ungdom och sociokant som också är inriktad på det. Det är bra med en yrkesexamen och att de kan dra nytta av varandra. Men nu blir det att de konkurrerar istället.
Eleverna känner att arbetsgivarna inte känner till deras utbildning och vilka tjänster de kan passa för. Därför delades i går ut ett informationsblad om vad de studerar och var de skulle kunna passa in på arbetsmarknaden. De bifogade också ett förslag på ett rimligt lönespann, mellan 2.000 och 2.600 euro.
– Det är tråkigt att de hamnar i kläm. Vi behöver fler vuxna som är ute bland ungdomar, på skolor till exempel. Vuxna som kan se ungdomars sociala behov. Det här kan vara en möjlighet. Det här var för min del en ögonöppnare och jag ska ställa frågan till landskapsregeringen hur man ska lösa problematiken, säger Göte Winé.
Petra Dahlgren