Det börjar bli en hel del turer kring tillsynen av hemundervisningen i Sottunga. Samtidigt som alla andra åländska kommuner har på gång avtal med Mariehamn, som från årsskiftet säljer tillsynstjänster, har Sottungas kommunstyrelse ännu inte tagit något beslut i frågan.
Från att både bildningsnämnden och styrelsen förra våren ställde sig positiva till att sluta ett avtal med staden har åtminstone nämnden nu ändrat sig.
Efter att de hemundervisande familjerna både genom två brev och vid ett möte aviserat att de vill fortsätta med den nuvarande lösningen med tillsynslärarna Ditte Storck Christensen och Kerstin Lindholm (tillika skolchef i kommunen) beslutade nämnden i stället att föreslå för kommunstyrelsen att det var den bästa, men även billigaste, lösningen.
”Kommunen har träffat hemundervisarna och diskuterat ärendet. På mötet enades det om att Sottunga fortsätter med den tillsynslösning som redan finns”, står det i beredningen.
Avvaktar beslut
Nämnden behandlade frågan i september, men trots att en ny termin har inletts har styrelsen ännu inte fattat ett beslut.
– Efter nämndens möte hade vi ett hörande med landskapet och sedan skulle vi få ett beslut. Landskapet har tidigare skrivit att de kan fatta ett förpliktande beslut förenat med vite. Så innan vi fått se vad utbildningsavdelningen säger – om de tolkar att vi gjort rätt eller fel – tänker vi inte ta upp det här i styrelsen, säger Kennet Lundström.
Vad skulle landskapsregeringen (LR) kunna förpliktiga er att göra?
– Det är det jag inte vet.
Var det just kring nämndens beslut ni hördes?
– De var bekymrade över om hemskolarna har påverkat valet av tillsynsperson. Det anser vi att de inte har gjort, utan beslutet togs av bildningsnämnden och i den finns inga hemskolare.
Men i nämndens beredning står det att ett möte hållits med hemundervisarna, och där enades man om att Sottunga ska fortsätta med den lösning som finns. Innebär inte det att hemundervisarna fortsatt har stort inflytande på tillsynsbesluten?
– Om man ser till förvaltningslagen är det meningen att kommuninvånare ska ha möjlighet att vara delaktiga i de beslut som fattas, och speciellt i beslut som rör dem själva. Det skulle vara konstigt om man inte lyssnade på kommuninvånarna eller diskuterade med dem.
Detta har hänt
• Hösten 2022: LR begär att kommunen ska redogöra för hur man gått till väga vid valet av tillsynslärare.
• April 2023: LR skriver i ett brev att Sottunga bör försäkra sig om att beslut kring tillsynen inte påverkas av vårdnadshavare.
• Våren 2023: Både bildningsnämnden och kommunstyrelsen ställer sig positiva till att Sottunga ska börja köpa tillsynstjänster från stadens nya organisation för hemundervisning. Det väcker oro bland hemundervisarna, som i ett brev meddelar att en välfungerande tillsyn är nödvändig gör att de ska våga se Sottunga som sitt framtida hem.
• September 2023: Efter ett möte med hemundervisarna föreslår nämnden att kommunen inte ska köpa in tillsynen från Mariehamn. Kommunen kallas till ett hörande med LR.
• December 2023: De två tillsynslärarnas avtal går ut.
• Januari 2024: Styrelsen har ännu inte fattat något beslut om hur tillsynen ska skötas. Kommunen avvaktar ett beslut från LR.
Obehörig lärare
Ett annan sak som kommunen upplysts om är att tillsynslärarna inte får vara obehöriga.
– Trots att Ditte Storck Christensen är doktorand i pedagogik och håller på med en avhandling om hemundervisning är hon inte formellt behörig lärare, och det sågs som ett problem.
De två tillsynslärarnas avtal sträckte sig till slutet av december. Just nu har alltså kommunen inte tillsynen ordnad för de tretton hemundervisade barnen, men den delen oroar inte Kennet Lundström. Tillsynen ska ske en gång per termin, och då utvärderas barnens framsteg i olika ämnen.
– Följande tillsyn blir sannolikt senare på våren, så på det sättet är just den saken inte så akut.
Ålandstidningen har sökt avdelningsjurist Laura Korpi som har hand om ärendet vid LR samt utbildningsminister Annika Hambrudd (C).