För första gången på nästan ett och ett halvt år hade Åland besök av en utländsk delegation i början av veckan. Den bestod av Spaniens statssekreterare för EU, Juan González-Barba Pera, finans- och utrikesminister i Balearernas regionala regering, Rosario Sánchez, generaldirektör för utrikesfrågor i Balearernas regering, Antoni Vicens, Spaniens ambassadör till Finland, Luis Tejada Chacón, samt specialmedarbetare till statssekreteraren, José Miguel de Lara Toledo.
Syftet med besöket från spansk sida var att samla kunskap och inspiration för att ta fram en strategi för de befolkade öarna inom EU.
– De har förhoppningar om att främja geografiskt utsatta regioner och undersöka hur dessa områdens position kan stärkas inom EU, säger Harry Jansson.
Delegationen fick bland annat en introduktion av lagtinget samt en presentation av ekonomi, juridik och näringsliv på Åland under besöket.
Positionen i EU som exempel
Ålands relation med EU var av stort intresse.
– De var särskilt intresserade av hur vi ordnar EU-bevakningen och hur vi arbetar strategiskt i och med att vi inte har fått vår plats i EU-parlamentet. De ville ha inspiration, säger Harry Jansson.
Spanien består av 17 autonoma områden varav ö-gruppen Balearerna är ett av dem.
– Trots det har de inte tillräcklig tillgång till EU:s institutioner så de ville se hur vi har skött det, säger Harry Jansson.
Den spanska delegationen fick bland annat veta att Åland har tillgång till samtliga möten i EU där ärenden av åländskt intresse behandlas.
– Vi kunde även peka på vår färska framgång med uppgraderingen av specialmedarbetaren till nya titeln ministerråd, säger Harry Jansson.
Kan gynna Åland
Spaniens initiativ för att stärka geografiskt utsatta regioner inom EU kan vara positivt för Åland, menar Harry Jansson.
– Jag tror att vi framförallt kan ha nytta av det i och med att det höjer intresset för de här frågorna eftersom vi har en särställning som ett ö-område.
Han konstaterar att Spanien har blivit mer aktivt inom EU efter Brexit.
– Att de redan är så pass aktiva tyder på att de vill att något ska hända. Spanien är trots allt en av de större medlemsländerna i EU, lyckas de med det här initiativet blir det ett större intresse för de här frågorna, säger Harry Jansson.
Förutom Ålands relation med EU var delegationen intresserad av hållbarhetsarbetet som har pågått på Åland sedan 2012.
– De blev imponerade av att Åland är lite av en föregångare med hållbarhetsagendan som klubbades 2014 och nätverket Bärkraft.ax, säger Harry Jansson och fortsätter:
– I och med att Mallorca (den största ön i Balearerna) har en enorm turism och en otrolig ökning av befolkningsmängden var de mycket intresserade av hållbarhetsarbetet och de strategier vi arbetar med.