-Man kan ju inte ta med sig en haj i fickan, sa Jonas Wahlström när han invigningstalade på Sjöfartsmuseets hajutställning i går.
Därefter hördes ett högt skrik från museichefen Hanna Hagmark-Cooper. För en spindel kan ju vara nästan hur stor som helst och ändå gå att ta med sig i en rätt liten låda.
UTSTÄLLNING Skansenakvariets chef Jonas Wahlström var på Åland i går för att inviga Ålands sjöfartsmuseums sommarutställning "Hajar du? Sanningen om havets jägare".
Här får man veta mycket om hajar. Utställningen domineras av skriven information. Det finns också olika hajföremål, en storbildsfilm, fotografier och en dator där man kan testa sin kunskap om hajar. Men framför allt är det en utställning för den som vill öka sin kunskap om de olika hajarterna.
Det är det som är det bästa med utställningen, tycker Jonas Wahlström.
-Informationen är väldigt bra gjord. Jag har faktiskt bokat den för Skansenakvariet när den är färdig här i höst. Pojkar i 7-8-årsåldern fascineras av det som är farligt. Det är mycket bra om de lär sig att det inte är så som de tror.
Ny roll för museerna
Enligt Jonas Wahlström är hajutställningen ett bra exempel på hur museernas roll har förändrats.
-Förut visade de uppstoppade djur och var artbevarande. Nu fungerar de som utbildningscentraler.
Även djurparkerna har genomgått en förändring, från att tidigare ha förbrukat djur till att bidra till att arter kan planteras ut i sin rätta miljö.
-Vi skickar till exempel röda lejonapor till Brasiliens regnskogsreservat, säger han.
Utan spindlar dör vi
Och så var det det här med spindeln. Enligt Jonas Wahlström har spindlar och hajar en viktig sak gemensamt. De spelar båda avgörande roller för sina näringskedjors bevarande.
-Om hajarna försvinner knäcks havets näringskedja. Och om alla spindlar försvann skulle vissa människor först bli väldigt glada. Sedan skulle vi alla svälta ihjäl när skadeinsekterna får övertaget, konstaterar han.
Många känner obehag för spindlar, men för sjömännen var även hajen en stor fiende, berättar Heidi Viktorsson, utställningsansvarig på Sjöfartsmuseet.
Sjömännen brukade fånga hajar som tidsfördriv. Det är orsaken till att det finns hajföremål i Ålands sjöfartsmuseums samlingar.
-De här brukade sättas på klyvarbomsnocken för god tur, säger Heidi Viktorsson och visar en avskuren stjärtfena.
"En ekologisk katastrof"
Stjärtfenorna är fortfarande orsak till cirka en miljon hajar dödas runt om i världen varje år, säger Jonas Wahlström.
-I Fjärran östern är hajfenssoppa en delikatess. En stor vithajsfena kostar cirka 10.000 dollar i Hongkong. Men detta måste stoppas, annars kan det bli en ekologisk katastrof, säger han.
Sedan tar han upp spindeln som får museichefen att hoppa högt. Till publikens förtjusning.
Några av alla de barn som kommit till invigningen får klappa den. 10-åriga Linnea Stenroos ser lite skärrad ut efteråt. Spindlar är läskigare än hajar, tycker hon.
Sexåriga Benjamin Danielsson tyckte däremot att det var mjukt och roligt att ta på den.
Kommer du att drömma om spindlar i natt?
-Nej!
Utställningen är producerad av Havets hus i Lysekil i samarbete med Göteborgs naturhistoriska museum. Den har kompletterats med föremål från Ålands sjöfartsmuseum och visas som basutställning till den 14 september.
Ålandstidningen