Staden har ett akut behov av fler platser inom äldreomsorgen, och på det området pågår flera parallella processer.
När äldreomsorgsnämnden hade möte i tisdags togs ett beslut som berör tre lokaler: Trobergshemmet samt närliggande Johannahemmet och S:t Göranshemmet.
Nämnden har nu beslutat att Johannahemmet och S:t Göranshemmet ska bli trygghetsboenden. Enligt nämndens ordförande Roger Jansson (MSÅ) vill man se det här verkställt så fort som möjligt.
– Förvaltningen har fått i uppdrag att vidta åtgärder tillsammans med fastighetsavdelningen för att ställa lokalerna i ordning.
I båda husen finns redan en del hyresgäster. Tanken är att vissa av dem ska bo kvar, medan andra – yngre hyresgäster som inte är i behov av den service som ett trygghetsboende erbjuder – ska flytta.
– Från stadens sida kommer vi då att hjälpa till med andra ställen att bo på.
Kräver viss renovering
Trygghetsboendena är ett för Mariehamns stad nytt koncept. Det hela går ut på att erbjuda boende i en hemlik miljö till klienter som har behov av hemservice och annat stöd, men som samtidigt inte behöver dygnet runt-personal på plats. Klienterna har egna bostäder men delar måltidslokaler och andra sällskapsutrymmen.
Totalt räknar nämnden med att på det här sättet skapa 19 platser – varav 13 finns i S:t Göranshemmet och sex i Johannahemmet.
Roger Jansson säger att S:t Göranshemmet är i bra skick, endast en del målningsarbeten och liknande åtgärder krävs.
Det k-märkta Johannahemmet är i större renoveringsbehov. Byggnaden huserar i dag hemservicens administration och denna vill nämnden flytta ett stenkast bort, det vill säga till Trobergshemmet.
Under samma tak
Nämnden vill, förutom att skapa administrativa utrymmen för hemservice-enheten i Trobergshemmet, även skapa ett äldrecenter där.
– Seniorpunkten får förstorade utrymmen. Dagverksamheten flyttar också dit. När seniorer och andra vänder sig till äldreomsorgen i Mariehamn ska allt det här – till skillnad från i dag – finnas på ett ställe.
– Det handlar om att utveckla serviceverksamheten till dem som bor hemma och deras anhöriga. Får man det förebyggande arbetet att fungera bättre kan man på sikt minska behovet att intas på boenden.
Nämnden beslutade här enligt äldreomsorgschefens förslag, vilket betyder att ombyggnationen godkändes enligt beredningen i ärendet. Nämnden lade dock till en skrivning om att en ekonomisk kalkyl ska tas fram, liksom en detaljplanering så att ombyggnaden kan upphandlas. Det ska också förberedas för en tilläggsbudgetering.
– Vi får återkomma till ekonomin kring det, säger Roger Jansson.
Seniorcentret i Trobergshemmet:
• Lågtröskelverksamhet.
• Ger information och rådgivning i frågor som rör seniorer.
• Erbjuder olika former av daglig verksamhet, närståendevård, livsstilsrådgivning med mera.
• Samarbetar med bland andra intresseföreningar och församlingen för att minska risken för ensamhet bland äldre.
Demenscenter
En fråga som ligger under stadsstyrelsen, och alltså inte under nämnden, är det omdebatterade demenscentret. I början av året tillsattes en politisk kommitté och en tjänstemannakommitté som, utifrån alla de utredningar som gjorts genom åren, ska ta fram ett konkret förslag för hur staden ska kunna förverkliga centret i egen regi.
– Det arbetet är det verkligen full fart på nu. I maj månad blir de resultat vi kommer fram till offentliga då vi lämnar ett betänkande till stadsstyrelsen med förslag på hur vi löser frågan långsiktigt, säger Roger Jansson som är den politiska kommitténs ordförande.