Mariehamns stad kräver att familjen Backman-Chambers ska bygga om infarten till sitt hus. Infarten byggdes för drygt tio år sedan, men anses nu vara för bred för att få finnas till.
-Varför är det bara mig som det här gäller? Det finns flera bredare infarter i området, säger Mikael Backman.
MARIEHAMN Mikael Backman, till vardags vd för Viking Line, Karen Chambers och deras två barn bor på vägen Västra Stenliden på Bergshöjden. Framför huset har de en bred, plattlagd infart. Den anlades för mer är tio år sedan av den förre ägaren, säger Mikael Backman.
Nu, efter att huset bytt ägare, måste infarten byggas om så att den följer stadens byggnadsordnings regel om att infarter ska vara mellan tre och fem meter breda.
Den otillåtna infarten upptäcktes av stadens byggnadsnämnd vid den årliga gatusynen i maj förra året, vilket ledde till ombyggnadskravet från staden.
-Av otur köpte jag en tomt som Mariehamns stad anser är olaglig. Det är ett dolt fel och den tidigare ägaren har lovat se till att det fixas, säger Mikael Backman.
Är din infart störande?
-Man har sagt till mig att den inte är naturvänlig. Nog verkar det lite underligt, men inte ska vi vara olagliga.
Några saker förbryllar dock Mikael Backman. Det första är tidpunkten för stadens agerande.
-Det är lite förvånande att det här rivs upp efter tio år för att jag flyttar in, säger han.
Det andra är varför inte andra fastighetsägare i området fått liknade anmärkningar.
-Infarten är inte annorlunda än många andra. Jag tog en promenad, expert på infarter som jag nu är, och det fanns 6-7 infarter som var mer än fem meter breda. Det finns till och med bredare infarter än min. Finns det en lag om att Mikael Backman få ha en viss infart och en lag som låter andra personer ha andra infarter? säger han.
Till domstol
I nästa vecka ska ett möte hållas mellan familjen Backman-Chambers, den tidigare husägaren och Mariehamns stad.
-Säljaren har lovat åtgärda infarten. Sedan återstår bara min fråga - varför är det bara mig som det här gäller? säger Mikael Backman.
Han har vid det här laget mottagit protokoll från flera olika nämndmöten i Mariehamns stad angående infarten. Nu har han själv dessutom besvärat sig till Ålands förvaltningsdomstol.
-Om man ska hålla på med en tio år gammal infart i ett års tid vet jag inte om resurserna sätts på rätt ställe, säger han.
109 anmärkningar
Mariehamns stad har som sagt lagt en hel del arbete på att få Mikael Backman att bygga om sin infart. Så här har beredningen av ärendet gått till:
I maj 2010 gjorde byggnadsnämnden en gatusyn och konstaterade att infarten var bredare än tillåtet.
Av totalt 109 anmärkningar den våren gällde mer än hälften att sopkärl placerats utanför den egna tomten. Andra vanliga anmärkningar var att gårdar och fasader skulle snyggas upp.
I två fall konstaterade byggnadsnämnden att infarter var bredare än fem meter. Den ena ligger på Nabbvägen. Den andra är Mikael Backmans infart.
Inte avgjort ännu
Efter att ha fått anmärkningen anhöll Mikael Backman om att få behålla sin breda infart. Det ledde till en ny handläggning inom staden. Byggnadsnämnden avslog anhållan. Innan dess hade stadens tekniska chef Kai Söderlund skrivit ett utlåtande i ärendet.
Av utlåtandet framkommer att markavdelningen bland annat kontaktat den tidigare ägaren för att diskutera behovet av en så bred infart och olika lösningar.
Mikael Backman besvärade sig därefter till Ålands förvaltningsdomstol. Domstolen har begärt in ett utlåtande från staden, vilket efter beredning av byggnadsinspektören togs upp som nytt ärende i byggnadsnämnden. I utlåtandet skriver staden att Mikael Backmans besvär bör förkastas.
Ärendet ligger nu hos förvaltningsdomstolen för avgörande.
Anna Jakobsson