En grönplan är ett kunskaps- och planeringsunderlag som fungerar vägledande och rådgivande inom stadsplaneringen. Arbetet med grönplanen väntas även bidra till konkreta förbättringar genom åtgärdsförslag för hur grönområdena ska utvecklas.
Beslutet att ta fram en grönplan togs av stadsfullmäktige våren 2019 då stadens miljöprogram godkändes. Syftet med planen är att ge en helhetsbild av stadens grönstruktur och belysa hur denna bidrar med värden för både människor och natur.
– Allmänheten kan lämna synpunkter på utkastet till stadsarkitektkansliet inom september. På hemsidan finns hela planutkastet med olika bilagor, förklarar Johanna Hagström.
Lång beredning
Utkastet till grönplan har tagits fram med hjälp av bland annat utredningar om naturinventeringar, ekosystemtjänster, gröna kulturmiljöer, landskapskaraktärsanalyser och en kartläggning av stadsbornas åsikter om Mariehamns gröna värden.
– Våren 2020 genomfördes en digital kartenkät om stadens grönområden. Den besvarades av 428 personer, men hade låg svarsfrekvens bland personer under 20 år. Därför gjordes en dialog med omkring 150 barn och ungdomar som komplement, säger Johanna Hagström.
Resultaten visar att de populäraste områdena för rekreation och motion ligger nära Mariehamns centrum. Bland unga är framför allt Idrottsparken tillsammans med WHA en viktig mötesplats. Det som mariehamnarna värdesätter mest i stadens parker är naturupplevelser, vattenkontakt och rofylldhet.
Kulturaspekten viktig
I planutkastet framförs några åtgärdsförslag, exempelvis att staden behöver bevara och förstärka den sammanhängande grönstrukturen bestående av gröna korridorer och parker. Ett annat är att utveckla promenadstråk med tema kulturmiljö med information om intressanta fornlämningar, gröna kulturmiljöer, k-märkta byggnader och liknande.
I tisdags hölls ett medborgarmöte om grönplanen, men det var glest besökt.
– Det som främst efterlystes var mera information om grönområdena ur ett kulturmiljöperspektiv. Kulturen är också en viktig aspekt, det har att göra med stadens identitet, påpekar Johanna Hagström.
Bra utgångsläge
Av stadens yta är i dag 37 procent olika grönområden, som skogar, parker, ängar, åkrar och våtmarker. Det är nästan lika stor andel som boendeområden, vilka utgör 39 procent. En sjättedel av staden är affärs- och industriområden, medan sju procent utgörs av trafik- och hamnområden.
– Mariehamn har bra förutsättningar. Vi har mycket rekreationsområden jämfört med andra städer. Där handlar det om att skapa mera grönområden. I Holland har man börjat ombilda onödiga asfaltytor till gröna ytor, säger Johanna Hagström.
Efter utställningen och remissvaren ska det slutliga förslaget till grönplan utformas. Det ska sedan behandlas i stadsutvecklingsnämnden och därefter i stadsstyrelsen innan det fastställs av fullmäktige.
– Men planen blir inte bindande, utan det är ett riktgivande dokument som ändå kommer att påverka stadens utveckling.