”Från treskift till arbetstagarens önskemål”. Det är rubriken på ett av ärendena som Mariehamns stads äldreomsorgsnämnd ska behandla i dag. Förvaltningen vill informera nämnden om vilka principer som numera gäller för den egna vård- och omsorgspersonalen.
Äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund berättar att hon som ny på sin post år 2021 noterade att det pratades mycket om att arbetsscheman hade ändrats och att all personal nu var tvungen att jobba treskift.
– Det lät som att jag måste reda ut vad som hade hänt och vad vi kunde göra åt saken om personalen av någon anledning mådde dåligt.
Evelina Grandell Rosenlund har haft flera möten med fackliga representanter.
– De är en bra kanal in till personalen, det är de som representerar arbetstagarna. För att ta vettiga beslut måste man ta hänsyn till alla parter.
Hon har bland annat utrett alternativa lösningar och om det finns ekonomiska konsekvenser av att ändra schemaläggningen och landat i att en ändring behövs.
– Sedan ett tag tillbaka är det inte många som jobbar treskift, men det finns personer som trivs med det eller som vill tjäna lite extra pengar och då tar nattpass. I princip kan alla välja om de vill jobba dag-, kväll- eller nattpass. När vi anställer nya anställer vi enligt verksamhetsbehoven, men som nyanställd får du inte höra ”nu ska du jobba treskift”.
Lugnare stämning
I beredningen till nämnden står det att äldreomsorgen strävar efter att möta personalens önskemål vid schemaläggning av arbetstid, det för att främja en god arbetshälsa, motivation och trivsel på arbetsplatsen.
Verksamheten behöver genom schemaläggning tillgodose att personal finns på plats dygnet runt: ”En del personal önskar och har bättre förutsättningar att arbeta vissa tider medan andra känner sig mer lämpade för andra tidpunkter.”
– Vi måste tänka på hållbarheten hos vår personal, säger Evelina Grandell Rosenlund.
Hon tycker att planeringen fungerar mycket bättre nu än tidigare.
– Det är lugnare nu. Man brukar märka att något fungerar när det inte är så mycket stök.
Det finns arbetstagare som lämnade stadens äldreomsorg efter att treskiftet infördes. Evelina Grandell Rosenlund har också hört att vårdpersonal som sökt arbete valt bort staden som arbetsgivare när de fått höra om treskiftssystemet.
– Därför tycker jag att det är bra att informationen om ändringen kommer ut nu.
Kritikstorm
Införandet av treskift 2018 möttes av hård kritik, inte minst från personalen men även klienter och anhöriga var kritiska. Varför frångå ett fungerande system, och varför har personalen inte informerats på förhand? undrade man.
I en konsultrapport som stadsstyrelsen beställde framkom 2019 att ledningen hade tänkt förankra beslutet hos personalen innan det gavs offentlighet, men i stället fick de anställda kännedom om ändringen genom media.
Ett konstruktivt arbete framåt försvårades även av att det saknades svar på när, hur och varför treskiftet skulle genomföras. ”I och med att ändringar av personalens arbetsscheman inte kommer leda till en inbesparing, finns det tidsmässigt och ekonomiskt utrymme att starta från början och analysera hur en omvårdnad som ska ske dygnet runt bäst genomförs utifrån de olika perspektiven klient, arbetstagare och arbetsgivare”, skrev konsulten Carolina Sandell i rapporten.
Bakgrunden till treskiftsarbetet
• Mariehamns stads socialnämnd fick en sänkt budgetram 2018, samtidigt som det fanns ett ökat behov av vikarier inom äldreomsorgen. Först föreslogs att bemanningen skulle minska nattetid men efter flera turer, och en utomstående rapport om bemanningen på Trobergshemmet, antog socialnämnden i stället en åtgärdsplan. En del av denna var att införa treskift.