Den nya dagvattendammen i Museiparken, vars syfte är att både minska belastningen på Östersjön och skapa nya rekreationsytor, har anlagts under våren. Stadsarkitekt Dominicus Björkstam berättar att han redan när han flyttade till Åland och Mariehamn för ett och ett halvt år sedan identifierade förbättringspotential i området.
– Som nyinflyttad vandrade jag omkring en del i staden för att se vilka områden som kunde utvecklas och vilka som redan var bra. Jag gick här i parken ganska ofta och noterade att det var väldigt underutnyttjat.
Efter att stadens miljösamordnare Ulf Simolin lyft frågan om bättre dagvattenhantering i området, och finansiering från Ålandsbankens Östersjöfond säkrats, hamnade projektet sedermera högt på stadsmiljösektorns prioriteringslista.
På fredagen invigdes den nya parken, som förutom dagvattendamm består av flera trädäck med sittplatser, konstverk och snart en hel del växtlighet.
– Parkens främsta syfte är att rena stadens dagvatten innan det rinner ut i Slemmern, men jag hoppas också att det ska bli en ny mötesplats och inspirera alla som bor i staden till mera uteliv, säger Dominicus Björkstam.
Måste renas
Dagvatten är regnvatten och smältvatten från snö och is som rinner av från tak, gator, parkeringsplatser, trottoarer och andra hårda ytor i den byggda miljön. Ulf Simolin berättar att Mariehamn med sin närhet till havsvikarna behöver tänka extra mycket på sin dagvattenhantering.
– Dagvattnet som renar staden blir smutsigt och längden på Mariehamns dagvattennät är 60 kilometer. Det måste vi se till att renas.
Utbyggnaden av stadens blågröna infrastruktur har haft bra fart under de senaste åren. Det är bara ett år sedan det nya våtmarksområdet i Apalängen invigdes.
– Vi börjar med att plocka de lågt hängande frukterna, och vi håller redan på och planerar nästa projekt, säger Ulf Simolin.
Fantastisk plats
Förutom Dominicus Björkstam och Ulf Simonlin talar även Ålandsbankens Mikael Mörn under fredagens invigning, som lockat ett 50-tal besökare. Bland besökarna har det nya parkområdet tagits emot väl. Mariehamnarna Elisabeth Johansson och Harri Reinikainen berättar att de ofta passerar området under sina promenader.
– Det här är så bra och vackert. Helt fantastiskt, säger Elisabeth Johansson och tillägger att det nog blir både vin och picknick i parken i sommar.
Särskilt ser de också fram emot den växtlighet som ännu inte riktigt börjat visa sig, och de många fåglar som framöver lär finna ro i området.
– Det är ljuvlig att titta på fåglar, säger Harri Reinikainen.
Även Mariehamnarna Svante Karlsson, Kristina Hansen, Göran Hansen och Maj-Gret Wikstrand tycker att staden lyckats riktigt bra med parkområdet.
– Jag tror det här kan bli en riktig samlingsplats, säger Maj-Gret Wikstrand.