Ålandstidningen har frågat gruppledarna i stadsfullmäktige hur de uppfattar att deras grupper i dagsläget ställer sig till att staden köper Mariepark.
– Så klart diskuteras det både här och där av mariehamnare och politiker. Frågan är fortfarande under beredning, men som den ser ut nu finns det inte stöd i den liberala fullmäktigegruppen för ett köp, säger Katrin Sjögren (Lib).
Vad uppfattar du är orsaken till att det inte finns något stöd för det?
– Man tycker inte att det är helt klart vad man ska göra med marken, att det är fråga om mycket pengar och att det inte är något som ska prioriteras.
Nu väntar man på hela beredningen av ärendet och på att stadsstyrelsen ska lägga fram ett material, säger Katrin Sjögren.
Tom Forsbom (MSÅ) säger att partiets fullmäktigegrupp inte har tagit något beslut om ett köp.
– Men vi tycker att stadsstyrelsens beslut om att utreda användningen av Mariepark är mycket bra. Man måste ta en sak i taget.
För egen del skulle Tom Forsbom gärna se bostäder på området.
– Men det finns även ett tryck på att bygga ut Lotsbroverket. Ett demensboende i Mariepark har också varit på tapen och placeringen vid Trobergshemmet är inte spikad ännu. Sedan kan det dyka upp andra alternativ för Mariepark under utredningen, säger han.
”Det räcker nu”
Barbro Sundback (S) säger att fullmäktigegruppen diskuterat saken vid ett tillfälle, men att man inte har tagit slutlig ställning till den. Mariepark har även diskuterats vid ett medlemsmöte och bilden som gavs där är att staden inte ska köpa anläggningen.
– Det finns inga andra alternativ för oss än att först ge en byggnadsuppmaning och sedan häva arrendeavtalet. Det räcker nu, säger hon.
Enligt Barbro Sundback finns det ingen grund i avtalet för att staden ska betala något som är en kostnad för Dennis Jansson.
– Nu har han anhållit om en förlängning av tiden för byggnadsskyldigheten. Han förväntar sig säkert att det ska komma ett nytt fullmäktige under den tiden med en annan åsikt. För inte tror jag att han kommer att bygga.
Vill se en ny värdering
Erica Sjöström leder OCÅ-gruppen i stadsfullmäktige.
– Jag tror inte att jag har så många kommentarer just nu eftersom ärendet ligger hos stadsstyrelsen. Men en del i gruppen har ifrågasatt det förslagna priset, och hela gruppen står bakom att det behövs en aktuell värdering av fastigheten. Det är viktigt att ha en grund för beslutet.
Erica Sjöström säger också att det behöver finnas en plan för vad man vill göra med området.
– De två sakerna är det minsta som vi vill se före ett beslut.
Alfons Röblom är den enda HI-ledamoten i stadsfullmäktige.
– Det är viktigt att man från stadsledningens sida har en plan för vad man vill ha området till. Då är det lättare att göra avvägningar. Sedan behöver man gå igenom de juridiska förutsättningarna grundligt, så att det går rätt till.
Finns det något användningsområde som du tycker skulle kunna motivera ett köp?
– Det skulle vara intressant att se vad stadsarkitektkontoret kan presentera i form av ett område för flerbostadshus, säger Alfons Röblom.