Mariehamns kanslichef Emma Dahlén säger att staden i samband med den första prideparaden på Åland fick en fråga om man kunde tänka sig att flagga på stadshuset.
– Det svarade vi att vi kunde tänka oss. Sedan dess har vi uppmanat verksamheterna i staden att delta, men det finns inga regler.
Att Regnbågsfyren får tillgång till flaggstänger i staden är en del av stadens sponsring av festivalen.
– Men vi har inte haft några direktiv om vilken typ av flagga som är okej eller inte, och min egen kunskap sträcker sig inte så långt att jag kan säga vilken flagga som symboliserar vad.
Ideologi och propaganda
Inte heller politiskt har frågan varit uppe för diskussion. Stadsstyrelsens ordförande Michele Ferrari (Lib) känner varken till den så kallade läderflaggan eller vad den står för.
– Men jag tycker att det är fint att staden upplåter flaggplatser under prideveckan. Vi hade prideflaggan på stadshuset och det tycker jag är viktigt. Sedan är det väl Regnbågsfyren som styr upp det och jag kan inte säga att jag är förvånad över att det kommer reaktioner. Tyvärr har vissa politiska grupperingar börjat se pride och människors lika värde som ideologi och propaganda.
Tycker du att det är lämpligt att flagga symboler som innefattar ganska grova sexuella sammanhang?
– Det finns nog en orsak till varför Regnbågsfyren väljer att göra det. Det är ju ingenting olagligt, men jag har svårt att ta ställning till det nu. Jag är för dåligt insatt, men det är åtminstone ingenting jag personligen stör mig på.
– Lite kan jag också tycka att folk får ”mind your own business”. Jag har ändå så stort förtroende för Regnbågsfyren att jag inte tror att de skulle göra något som är anstötande. Provocerande kan saker förstås vara, men det behövs kanske. Men var och en får förstås också bli kränkt av en flagga, det är en del av vårt fria samhälle.