Den så kallade läderflaggan representerar en subkultur inom den bredare hbtqia+-rörelsen, och innefattar personer med intresse för BDSM, fetischism, och andra sexuella uttryck. Under årets pridevecka på Åland vajade flaggan bland annat vid Mariehamns stadsbibliotek, vilket i efterhand väckt reaktioner.
Tage Lindfors som är engagerad i Regnbågsfyren och paradgeneral för Åland Pride påpekar att läderflaggan funnits med under alla prideår på Åland.
– Vi har också flaggat med andra subkulturers flaggor, som till exempel björnflaggan och flera andra. Det stämmer att läderflaggan står för BDSM och fetischism men sjukdomsklassningen av bägge togs bort i både Finland och Sverige för mer än tio år sedan. I dag är det en etablerad gren av priderörelsen.
Varför räcker det inte att flagga med den vanliga prideflaggan som står för lika rättigheter för alla och rätten att älska vem man vill?
– Vi vill uppmärksamma alla och inte glömma bort någon, men det betyder inte att vi tar ut BDSM på gatan för det.
Alla hbtqia+-personer verkar dock inte vilja förknippas med just den här subkulturen?
– Det finns många olika subkulturer som genom tiderna haft sina egna flaggor och det är klart att alla inte kan förknippa sig med allt.
Ser inga problem
BDSM står för bondage, disciplin, dominans och submission och är en samling sexuella praktiker som involverar maktutbyten, rollspel och smärta.
Det handlar ju om sexuella sammanhang som av många skulle uppfattas som ganska grova, och om saker det inte vanligen skyltas med ute i samhället. Har du någon förståelse för att det väcker reaktioner?
– Jag ser inte något problem med vad flaggan symboliserar. Pride är för alla och vi vill lyfta fram alla, även de som hör till olika subkulturer.