Ömsen utmanades hårt när Alfrida drog in över Åland natten till den 2 januari förra året. Stora arealer skog fälldes i de starka vindarna.
– Under ett par veckor efter stormen hade ungefär hälften av ett helårs skadeanmälningar. Det var en stor utmaning för våra medarbetare att hinna med, men jag lyfter på hatten för det arbete de gjorde, säger Dan-Erik Woivalin.
Ömsen-vd:n ser tillbaka på ett 2019 som innebar en rejäl ökning av skadeersättningar.
– Det var ett speciellt år, det var inte bara Alfrida som drabbade oss via skador, egentligen var det alla våra affärsområden utom trafiken.
Starka placeringar
Försäkringsresultatet i Ömsens bokslut blir därefter, minus 4,5 miljoner euro att jämföra med en vinst på en halvmiljon året före.
Ändå visar Ömsen upp ett plus på 1,53 miljoner på sista raden, en ökning med 700.000, tack vare goda placeringar.
Det har visat sig att om man har ett utmanande försäkringsår har man ett bra placeringsår, säger Dan-Erik Woivalin.
Intäkterna från placeringsverksamheten ökade med 33 procent. Också lyckade nylanseringar hjälpte resultatet.
– Vi är jätteglada och motiverade av att vi lyckades lansera sex nya framåtblickande produkter och därför kan ha oförminskad utdelning till Ömsenkontot.
Utdelningen blev under fjolåret 2,5 miljoner euro till delägarna, bolagets 20.000 kunder. Totalt har Ömsen avsatt 21 miljoner sedan 2014.
Ökar i Sverige
Två framgångsfaktorer är de redan nämnda nylanseringarna, men också en lyckad expansion på den svenska marknaden.
– Det stämmer, när jag började 2017-18 hade vi 17–18 procent av premieinkomsterna från Sverige. Sakta men säkert ha vi växt och ligger nu på 23 procent, det är en betydande del. Vårt långsiktiga mål är att ligga på 25–26 procent, säger Dan-Erik Woivalin.
– Det är viktigt för lilla Ömsen. Vi hade kunnat dubbla våra inkomster snabbt, men vi vill ha kvalitet framför kvantitet.
Utvecklingen av såväl affären som it-tjänster har gjort att Ömsen växt personellt. Bolaget har också genomgått en generationsväxling. Sedan 2017 har 11 nya tjänster inrättats.
Orolig för Åland
Alfrida i fjol, corona i år. Också Ömsen påverkas av den pågående pandemin. Bland annat tecknar man inte i nuläget den reseförsäkring som lanserades under fjolåret.
Däremot är det inte nödvändigtvis så att pandemin leder till större utgifter för ersättningar.
– När det gäller hälsoförsäkringen är jag övertygad om att folk tänker ett varv extra i de här tiderna.
Dan-Erik Woivalin är mer oroad över vad pandemin kommer att sätta för avtryck på samhället.
– Vi har ett stabilt resultat och Ömsen har god likviditet. Jag är mer bekymrad och orolig för hur Ab Åland ska klara det här, säger han.
Ömsen hade planerat att hålla bolagsstämma den 23 april, men skjuter den på framtiden med hänvisning till de rådande rekommendationerna kring social distansering.
Jonas Bladh