Bestämmelserna om detaljhandel med alkoholdrycker föreslås ändras så att man i vanliga butiker tillåter att alkoholdrycker som framställs genom jäsning och innehåller högst 8,0 volymprocent etylalkohol får säljas. I dag går gränsen vid 5,5 procent.
Ändringen är en del av genomförandet av regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo (Saml). Målet är, enligt propositionen som nu är ute på remiss, att främja rättvis och öppen konkurrens. Man vill genomföra flera lagstiftningsändringar på ett ansvarsfullt sätt i en europeisk riktning.
Social- och hälsovårdsministeriet begär nu utlåtanden om utkastet och landskapsregeringen (LR) är en av remissinstanserna. I sitt utlåtande skriver LR att bedömningen är att lagändringen innebär att tillgången på alkohol högst troligen, och därmed också alkoholkonsumtionen på Åland, kommer att vara större jämfört med nivån utan en ändring.
– Väldigt lite av propositionen är översatt till svenska och det har varit svårt att få en helhetsbild för tjänstemännen som berett utlåtandet eftersom det mesta är på finska. Men av det som fanns översatt ser man positiva fördelar för näringslivet. Där gör vi samma bedömning, vi har hört med näringslivet här som ser positivt på lagen. Och det finns helt klart positiva ringeffekter, säger social- och hälsominister Annette Holmberg-Jansson.
Till exempel, säger hon, skulle det vara bra för landsbygds- och skärgårdsbutiker att kunna bredda utbudet.
– Jag tror det skulle vara bra för deras överlevnad.
Svårt att kontrollera
Däremot har ministeriet inte, åtminstone inte i den svenska översättningen, tagit med juridiska, samhällsekonomiska och folkhälsomässiga konsekvenser för landet i sin helhet. LR har heller inte haft möjlighet att göra en lokal utredning.
– Det trycker vi på i utlåtandet, att vi saknar de folkhälsomässiga påverkningarna. Ändringen är bra för näringslivet, men samhällsekonomiskt innebär det högst troligt att de som har alkoholproblem lättare får tag på starkare alkoholhaltiga drycker, säger Annette Holmberg-Jansson och fortsätter:
– Man kan förstås svänga på det och tänka att de människorna å andra sidan inte går till Alko för att köpa ännu starkare drycker om de hittar alternativ i vanliga butiken.
LR antog nyligen en folkhälsostrategi.
– I den konstaterar vi att det finns väldigt lite vi kan göra kring att få folk att dricka mindre. Det är inte så mycket mer vi kan göra för att få det mer restriktivt i restaurangerna, där sker utskänkningen under kontrollerade former. Det som säljs i butikerna kan ha betydelse, men där har vi ingen behörighet. Därför vill vi få med konsekvensanalyserna i vårt utlåtande och vill veta hur man ska hantera det.
Remissvaren ska vara inne senast den 23 november och lagen avses träda i kraft under våren 2024.