Den allt kraftigare havsörnsstammen utgör ett tilltagande hot mot häckande sjöfågel. För att alls få vara i fred har ejdrar till och med börjat häcka på trutskär. Men inte ens det hjälper.
NATUR Under fjolåret föddes 72 nya havsörnar på Åland. Det var en minskning med åtta jämfört med 2006. Men stammen står ändå kanske starkare än någonsin.
Naturvårdsintendent Jörgen Eriksson konstaterar att havsörnsstammen "på Åland är i tämligen gott skick". Inte minst har antalet örnar dödade i revirstrider påträffats, ett tecken så gott som något att antalet örnar är stort.
Det är inte alla som tycker det är bra. I synnerhet ejderstammen har tvingats förändra sina vanor för att alls klara sig. Havsörnen som tronar högst i näringskedjan är en glupsk jägare. I runda slängar krävs det en fågel per dag och örn, större delen av måltiderna består av just ejder kompletterat med fisk och annan sjöfågel.
Inga ådor på land
I södra Föglö har man genom åren på nära håll kunnat följa havsörnarnas framfart bland skären. Där det förr låg 1000-tals ådor på bon är det i dag tomt.
-Vi var fem man som gick över hela landet utan att se ett enda ådbo, säger jägaren och friluftsmänniskan Folke Husell efter en utflykt senaste helg.
Till sjöss är det lika illa. Gudingarna rör sig i jätteflockar men inslaget av ådor är minimalt.
-Kanske en på tjugo, uppskattar Husell.
Örnar i flock
Teorin lyder att havsörnarna gjort livet på land svårt för ådorna, antingen genom att slå fåglarna på boet eller genom att röva äggen.
I desperata försök att undkomma örnangreppen bygger ådorna numera sina reden på så kallade trutskär i hopp om att vitfåglarna ska hålla havsörnen borta.
Men mot en starkare övermakt räcker inte ens det.
-Några i sällskapet såg att vitfåglarna var mycket upprörda vid en liten kobbe. De tog därför i land där, varvid de fick se ett 10-tal havsörnar lyfta, avbrutna mitt i kalaset, säger Folke Husell.
Kvar låg trasiga ådägg och ödelagda bon. Örnarna har uppenbarligen lärt sig att anfalla i flock.
-Man kan konstatera att samhällets och enskildas hjälp till örnarna gått för långt och skapat en obalans i naturen, säger Husell.
Ålandstidningen