Alla partier i lagtinget vill sänka rösträttsåldern i kommunalvalet till 16 år. Stor enighet råder också om att ett ungdomsparlament kan utses genom val i skolorna. Ungdomsparlamentet ska sedan utse ett ungdomsråd.
LAGTINGET Ungdomarna och ungdomspolitiken tog i går över i lagtinget. På initiativ av Barbro Sundback (S) ordnades dels en debatt om det ungdomspolitiska programmet, dels en diskussion mellan politiker och ungdomar.
På plats är ett 80-tal unga, alla från yrkesskolan, trots att inbjudan har gått ut till alla gymnasieskolor.
Rösta som 16-åring
Simon Holmström ställer den första frågan till politikerpanelen: Vem är för att 16-åringar får rösta i kommunalvalet och vem vill utvidga den rätten till att gälla också lagtingsvalet?
Hela panelen, alltså Ulla-Britt Dahl (Lib), Runar Karlsson (C), Danne Sundman (Ob), Camilla Gunell (S), Johan Ehn (FS) och Anders Eriksson (ÅF) stöder att 16-åringar ska få rösta i kommunalvalet men bara Danne Sundman är villig att utvidga det till lagtingsvalet.
16-åringarna ska dock inte räkna med att de får rösta i kommunalvalet i höst, en lagändring hinner inte bli klar till dess.
Val i skolorna
En tjej undrar hur politikerna tänker kring ungdomsparlamentet. Danne Sundman och Anders Eriksson anser att det bör ordnas val till parlamentet i skolorna och att parlamentet sedan ska utse ett ungdomsråd.
Också Camilla Gunell och Ulla-Britt Dahl stöder val i skolorna.
- Ni väljer ju lucia så varför inte välja era egna representanter, säger Gunell.
Enligt det ungdomspolitiska program som landskapsregeringen tagit fram ska dock de åtta-tio personerna i ungdomsrådet utses av deltagarna i ett ungdomsforum.
Inflytande i skolan
En kille i publiken frågar hur politikerna vill stärka studeranderådens ställning i skolorna. Svaret blir att råden och skolledningen tillsammans bör enas om i vilka frågor studeranderåden ska ha inflytande och där de har det ska också deras åsikter ha betydelse.
Johanna Grönlund är med i yrkesskolans studeranderåd för tredje året och berättar att det är svårt att få nya studerande med. Camilla Gunell påpekar att skolans ledning måste ta ansvar och inte acceptera att rådet inte fungerar.
- Skolan måste ge studeranderåden uppgifter som känns viktiga, inflikar Danne Sundman.
Sexbrott
Tove Nylund frågar alla i panelen om de anser att straffen för sexbrott ska skärpas. "Ja", svarar alla och då blir det applåder.
Jannik Svensson undrar vad Centern, som har utbildningsministerposten, gör för att den nya gymnsieskolan ska börja fungera.
- Ge den tillräckligt med tid och resurser, inte hasta iväg, svarar Runar Karlsson.
Dator till alla?
Skrivningen i budgeten för 2011 att alla studerande i gymnasieskolan ska ha en egen bärbar dator väcker en hel del debatt. John Ehn och Camilla Gunell är överens om att det är bra på sikt men att lärarna först måste få utbildning.
- Det här är en fråga som studeranderåden ska tycka till om, anser Gunell.
Johanna Grönlund som studerar till frisör anser att alla på frisörlinjen inte behöver en egen dator. Hon tycker pengarna i stället ska gå till att skaffa bättre datorer till dem som verkligen behöver dem i undervisningen.
- Just i en sådan fråga bör studeranderåden få påverka, replikerar Anders Eriksson.
Ungefär hälften av de närvarande eleverna räcker upp handen när debattledaren, talman Roger Nordlund, frågar om alla studerande bör ha en egen dator i skolan. Betydligt färre, en klar minoritet, räcker upp handen på talmannens fråga om de redan vet på vilket parti de ska rösta.
Varför skylift?
En kille från bygglinjen undrar hur det kom sig att bygg köpte en ny skylift för 27.000 euro som inte används.
- Vi behöver andra saker i stället, varför frågar man inte oss? Dessutom ska det ju sparas, säger han.
- Just det, fråga först vad som behövs, säger Danne Sundman.
Fastnar i varje grop
Christoffer Landgärds undrar vad politikerna gör åt att andra bilister tar de parkeringsplatser som är markerade för funktionshindrade. Hans mor, som sitter i rullstol, har dessutom stora svårigheter att ta sig fram i Mariehamn i all snö. Hon fastnar i varje grop, säger han.
Ulla-Britt Dahl svarar att det är absolut förbjudet som bilförare att ställa sig på handikapplats.
- Övervakningen brister och måste skärpas, anser hon.
Camilla Gunell föreslår att hans mor skriver ner sina erfarenheter och sänder skrivelsen till polisen och Mariehamns stad.
- Ja, eller ring till någon politiker, tipsar Danne Sundman.
Runar Karlsson påpekar att lagtinget kan höja böterna rejält för dem som tar en handikapplats. Han är också villig att ge mer resurser för att öka tillgängligheten.
Kerstin Österman