Hur ska kommunala kostnader relaterade till Ukrainaflyktingar hanteras?
Den frågan ställde Vårdös kommundirektör Erik Brunström-Granesäter till landskapsregeringen (LR) i ett första mejl i fjol. Då hade han redan en tid försökt få svar på frågan. Han påpekade även att situationen för Vårdös del är speciell, då ukrainska familjer bor på öar i kommunen men inte är skrivna i Vårdö utan vid flyktingförläggningen, samtidigt som barnen har sin skolgång i Lumparland. Fakturorna för skolgången skickas dock till Vårdö kommun.
En månad senare skriver han nästa mejl:
”Jag önskar fortsättningsvis kontakt i nedanstående fråga.”
Sedan dess har kommunikationen mellan kommundirektören och utbildningsavdelningens chef Niklas Stenbäck fortsatt i mejlform. Niklas Stenbäck svarar att LR för diskussioner med ministerierna i Helsingfors kring hur de ska kunna betala ersättningen till de åländska kommunerna, men att frågan inte är lättlöst.
Vill ha ett svar
De åländska kommunerna faller nämligen utanför det finska statsandelssystemet och Niklas Stenbäck meddelar att det inte hittats något annat system och lagstiftning som kan användas. Om LR avser betala ut några ersättningar utöver det är en politisk fråga, skriver han.
I september i år skriver Erik Brunström-Granesäter, som sedan i våras skickat ett tiotal av mejlen även till finansministern och utbildningsministern, att det i Vårdö finns en tilltagande frustration över att inte få svar på sina frågor. Kommunen behöver veta hur kostnaderna ska bokföras när bokslut och budgetar görs upp.
”I fall det inte finns någon politisk vilja, så säg gärna det. Finns däremot en vilja, så bekräfta gärna det, och beskriv gärna den, så gott det går”, skriver han.
Stora summor
Till Ålandstidningen säger Erik Brunström att LR under vårvintern 2022 lovade att kommunernas extrakostnader för flyktingarna skulle kompenseras i sin helhet. Ända sedan Vårdö i mitten av samma år började få fakturorna från Lumparland har han frågat LR vad som gäller i det här specialfallet, utan att få ett svar.
Hittills har kommunen betalat flera tiotusentals euro till Lumparland under åren 2022 och 2023.
– Det är alltså inte så att Vårdö som kommun hamnar på en viss liten schablonartad merkostnad för att ha barnen i sin egen skola i egen regi, utan vi får fakturor på barnens skolgång i sin helhet.
Icke-svar
Det är några få frågor kommunen vill få ett rakt svar på:
Hur ska skolgången ordnas, var och på vems bekostnad?
Och kommer kostnaderna att kompenseras i sin helhet om det är kommunen som ska betala?
– Det enda svar vi fått är att LR väntar på besked från Helsingfors. Men det beskedet rör ju hur och när Åland ska få tillgång till en klumpsumma för att sedan portionera ut enligt en schablon till de åländska kommunerna. Men det vi undrar är huruvida vi över huvud taget ska betala de här fakturorna till Lumparland.
Erik Brunström-Granesäter är besviken över att ministrarna och lantrådet inte ens bekräftat att de fått hans mejl. De enda svar som kommit är från tjänstemannen.
– Det har varit en total tystnad, inte en bokstav, och det blir lite frustrerande. Utbildningsministern hade gärna fått höra av sig längs vägen och i alla fall bekräftat att hon tagit emot frågorna.