Antalet hemundervisade barn på Åland har ökat markant de senaste åren, och såväl kommuner som hemundervisande familjer vill ha tydligare riktlinjer. Landskapsregeringen (LR) tillsatte i höstas en arbetsgrupp med uppdraget att kartlägga utmaningar och föreslå åtgärder som kan förbättra förutsättningarna för hemundervisade barns rätt till likvärdig undervisning.
Till gruppen utsågs representanter med olika kompetens och erfarenhet av utbildning och hemundervisning. Ålands hemundervisarförening (Åhuf) representerades av dess ordförande Jonas Himmelstrand och styrelseledamot Maria Persson.
I den nyligen lämnade slutrapporten föreslås åtgärder, lagändringar och områden som behöver utredas vidare. Men arbetsgruppen är inte överens, Åhuf väljer att reservera sig mot rapporten i sin helhet.
– Det finns en rejäl oenighet. Vi kände inte att vi blivit förstådda eller lyssnade till, det är en stor besvikelse, säger Jonas Himmelstrand.
Åhuf riktar kritik mot sammansättningen av arbetsgruppen, som man anser har varit obalanserad och haft en övervikt av skolrepresentanter med en frustrerad syn på hemundervisning.
– De som representerade skolan i den här gruppen var inte de som hade lättast för hemundervisning, utan snarast svårast för det. Det var en allmänt nedsättande attityd, säger Jonas Himmelstrand.
Ansökan i stället för anmälan
Enligt nuvarande lagstiftning krävs inget tillstånd för att bedriva hemundervisning, det räcker med att vårdnadshavaren anmäler att man avser hemskola sitt barn. Arbetsgruppen föreslår att det ändras så att man ansöker om tillstånd för att hemundervisa, åtgärden kräver en lagändring.
”Arbetsgruppen, förutom Åhufs representanter, har varit enig om att förfarandet i dagsläget är problematiskt ur flera synvinklar. Bland annat upplever kommuner det märkligt att fatta beslut om att avbryta något som man inte har beviljat. Kommunens representanter i arbetsgruppen lyfte även att anmälningsförfarandet ger små möjligheter att inledningsvis identifiera om det finns förutsättningar hos familjen att utföra hemundervisning eller inte”, skriver man och fortsätter:
”Genom att ansökan godkänns eller avslås utgående från den övergripande planen så kan vårdnadshavaren tydligare visa på att hen satt sig in i ansvaret som hemundervisning innebär. I ansökningsskedet föreslås en träff med den eller de personer som ska utföra tillsynen för att skapa en relation och en kontakt för fortsatt samarbete.”
Åhuf motsätter sig förslaget och anser att det ”radikalt skulle ändra förutsättningarna” för hemundervisning.
– Vi kommer arbeta hårt för att det inte ska genomföras. Man kan inte veta om någon kan hemundervisa eller inte innan man ens har börjat. Svaret på frågan om det fungerar eller inte kommer vid första tillsynstillfället, det bör man fälla avgörandet på, säger Jonas Himmelstrand.
Han menar att ansökningsprocessen riskerar att bli verkningslös.
– Mot bakgrund av hur mycket byråkrati det leder till är förslaget helt orimligt. Skolor har redan nu sagt att de bågnar under av arbetsbördan att göra tillsyn av elever, det här skulle betyda att de dessutom ska gå igenom ansökningar och hålla ansökningsträffar.
Svårt med tillsyn
Kommunerna har tillsynsansvar över hemundervisade barn som är bosatta i kommunen. En gång per termin prövas barnets framsteg i förhållande till läroplanen av en lärare, som sammanställer en skriftlig redogörelse över utvecklingen.
Tillsynen tar fasta på barnets framsteg genom diskussioner, skriftliga och muntliga prov, praktiska prov, studier och portfolier som beskriver studieresultaten. Enligt den nya skollagen som infördes 2021 har kommunen rätt att avbryta hemundervisningen om utvecklingen och lärandet under ett läsår uppvisar allvarliga brister.
I arbetsgruppen konstaterades att det finns många oklarheter när det gäller tillsynen.
”Från skolans perspektiv handlar problematiken bland annat om att man upplever att man har bristfälligt med tid för uppdraget och att man möter vårdnadshavare som har en misstro mot skolan och att samarbetet inte fungerar.
Lärarrepresentanter i arbetsgruppen berättar om situationer där vårdnadshavare vägrat samarbeta och i vissa fall upplevts som hotfulla. Situationer där nuvarande styrdokument tolkats olika av hemundervisande vårdnadshavare än hur skolan tolkat dem har skapat konflikter och samarbetssvårigheter”, står det i rapporten.
Arbetsgruppen lyfter också att det i den nuvarande lagen inte finns krav på att läroplanen ska följas linjärt årskursvis. Lärarrepresentanter menar att det är svårt att utvärdera om kunskapsutvecklingen motsvarar det som läroplanen anger, man föreslår att en reglering ska utredas.
Åhuf säger att de fortsättningsvis arbetar aktivt för att nå kompromisser.
– Nu ska det här till en politisk nivå. Vi vill hitta förslag som fungerar för oss, men också för skolan. Det ska vi jobba för att få till, det är inte slutagerat på något sätt från vår sida, säger Jonas Himmelstrand.
Hemundervisning
– Med hemundervisning avses en utbildningsform där vårdnadshavaren för ett läropliktigt barn har ansvaret för barnets utbildning. En vårdnadshavare för ett läropliktigt barn som studerar hemma ansvarar för att barnet tillägnar sig sådana kunskaper och färdigheter som anges i läroplanen för grundskolan.
– Under höstterminen 2021 uppgav Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) att det fanns 99 barn som hemundervisades på Åland, jämfört med åtta barn hösten 2012.
– Nästan 50 procent av de hemundervisande familjerna bor på landsbygden, över 40 procent i Mariehamn och resterande dryga 10 procent i skärgården.
– Över 80 procent av de som får hemundervisning på Åland är födda i Sverige.
– De barn som hemundervisas på Åland motsvarar tre procent av alla läropliktiga barn på Åland. Som referens kan konstateras att man i Finland angett att 0,1 procent hemundervisas.
Arbetsgruppen
Ordförande Kerstin Lindholm, utbildningschef Södra skärgården
Pernilla Blomqvist, biträdande rektor vid Vikingaåsens skola
Petra Brunila, timlärare och anställd för att ansvara för prövningen av Mariehamns och Sottungas hemundervisade barn
Jonas Eriksson, lektor vid Godby högstadieskola
Jonas Himmelstrand, ordförande i hemundervisarföreningen på Åland
Laura Korpi, avdelningsjurist UKA
Barbro Lindkvist, lektor vid Godby högstadieskola
Maria Persson, styrelseledamot i hemundervisarföreningen
Mikael Rosbäck, utbildningschef i Mariehamn
Specialsakkunnig Katarina Halme-Wiklund har bistått arbetsgruppen som sekreterare.
Arbetsgruppens förslag
Förslag på åtgärder som kan verkställas utan lagändring:
1. Ett informationsmaterial tas fram av LR.
2. LR håller informations-/diskussionstillfällen för lärare som innehar uppdraget
som tillsynslärare.
3. Ett gemensamt kompetenscentrum för hemundervisning, alternativt ett kommunalt samarbete inom distrikt utreds vidare inom kommunal regi.
4. LR tar fram en mall för den övergripande planen, för redovisningen inför
periodens arbete och för kommunens redogörelse över barnets framsteg och kunnande.
Förslag på åtgärder som kräver lagändringar:
1. Anmälningsförfarande ändras till ansökan om tillstånd.
2. Den särskilda examen tas bort. (Om en vårdnadshavare önskar att hens hemundervisade barn ska få ett betyg som motsvarar avgångsbetyg ska barnet utföra en särskild examen).
3. Den övergripande planen avsmalnas till plan över kortare period.
Områden där det identifierats behov av vidareutredning:
- Möjligheten att reglera hemundervisningen mer till läroämnen och årskurser
- Krav på vårdnadshavare för att beviljas tillstånd för hemundervisning och behov av reglering kring vårdnadshavarnas kompetens att undervisa, till exempel krav på utbildningsnivå eller krav på legitimation.
- Vilka konsekvenser ett ansökningsförfarande skulle medföra.
- Mångprofessionellt samarbete (kommun – ÅHS – KST) för att säkerställa alla barns välmående.
- Hur ska man identifiera de familjer som inte har Åland som bosättningsort och därmed inte har rätt till hemundervisning?