Budgeten debatterades första gången under tre dagar i mitten av november. Nu har landskapsregeringens (LR) förslag till budget för 2018 behandlats av finans- och näringsutskottet och debatt nummer två inleddes i lagtinget i går. En hel del av kritiken från den tidigare debatten känns förstås igen, men framför allt Centern sköt i går in sig hårt på LR:s hållning i självstyrelse- och språkfrågan.
En av de hetaste frågorna handlade om att LR stängt Ålandskontoret i Stockholm.
– Vi bor granne med en av världens starkaste ekonomiska zoner och vi borde göra precis allt för att hitta affärerna där och visa vilka fantastiska arbetsplatser som finns på Åland. I stället väljer utskottet och landskapsregeringen att stänga Ålandskontoret. Det är att inte leva som man lär, sade Jörgen Pettersson.
Han fick svar av Liberalernas John Holmberg.
– Pettersson känner oro över att kontoret i Stockholm stänger, men personalresursen finns kvar. Jag tror det är bättre att vara på språng, stämma träff och träffa kunder där man är.
Tydliga skillnader
Som väntat var också kommunfrågan en het potatis. Att LR och oppositionen har diametralt olika åsikter om kommunstrukturen och det reformerade landskapsandelssystemet, med en inbesparing på tre miljoner nästa år, var ytterst tydligt.
– En av de mest kännbara åtgärderna som nu kan bli verklighet när utskottet gummistämplat och välsignat budgeten är nedskärningarna i kommunerna. Detta är på riktigt och det får konsekvenser för lokalsamhället. Det leder antingen till höjda skatter eller nedskärningar som drabbar barnomsorg, skolor och äldrevård. Det är ett tungt ansvar som inte bara faller på landskapsregeringen utan också på utskottets majoritet, sade Jörgen Pettersson.
Även här svarade John Holmberg, som menade att en kommunstruktur skapar stabilare kommuner, inte minst mot bakgrund av den demografiska utvecklingen som kommer att kraftigt öka försörjningskvoten. Han fick medhåll av Göte Winé (S).
– Vi har för små kommuner, som inte klarar sig i längden. För mig är det inte motsägelsefullt, sade Winé.
Öppnade för oppositionen
I tre frågor öppnade finans- och näringsutskottet ordförande Tage Silander (MSÅ) för att gå oppositionen till mötes. Dels föreslår utskottet att LR inrättar en parlamentarisk språkpolitisk kommitté som ska slå vakt om svenskan, som Centern föreslagit.
I frågan om kortrutten menade Tage Silander att LR borde ta en ordentlig titt på det privata initiativ som vill bygga en tunnel från Svinö till antingen Degerby eller Gripö som därmed skulle ersätta en färja.
Den största invändningen mot ett LR-förslag kom dock när Silander tog upp den hett omdebatterade fiskevårdsavgiften som LR vill införa för alla sportfiskare som besöker Åland.
– Den svåraste nöten har varit fiskeavgiften. Utskottet är inte helt övertygat om att det klokaste är att en fiskeavgift införs, sade han.
För det ställningstagandet fick han beröm av Roger Nordlund (C) som gav ”ett halvt tack” för utskottets invändningar.
Tillräckliga insatser?
Roger Nordlund ville dock framföra kritik mot LR:s tillväxtpolitik som han menade inte var tillräcklig.
– Den stora frågan är näringslivet. Det har blivit klart under hösten att den svenska utvecklingen fortsätter vara god och den finska har ökat med snabb tillväxt, medan vi på Åland sackar efter. Frågan är om de insatser som finns här är tillräckliga?
– Om de är tillräckliga eller inte kan man förstås diskutera. Men de är bra, de som finns. Jag hoppas de ger avsedd effekt. Det finns absolut gott hopp om en större procent framöver, svarade Tage Silander.
Budgetdebatten avslutas i dag. Utskottets förslag är att LR:s budget godkänns och att samtliga budgetmotioner avslås.
Jonas Bladh