Det var i maj i år som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) fick ett klagomål på säkerheten kring verksamheten på Djurlyckan. ÅMHM skickade klagomålet till Djurlyckan för hörande och begärde samtidigt en lista över de konsumenttjänster man erbjuder och en säkerhetsdokumentation för tjänsterna.
I juli gjorde ÅMHM en inspektion på Djurlyckan under ett pågående läger och upptäckte flera brister. Ett av dem var att det saknades säkerhetsdokument för ridlägerverksamhet.
Farliga djur
ÅMHM konstaterar att lägerområdet inte är tydligt avgränsat från det privata gårdsområdet. På det privata området finns föremål som inte uppfyller säkerhetsstandard, om studsmattor utan kantskydd och skyddsnät och en lekstuga med hängbro.
På gårdsområdet finns också ”potentiellt farliga djur”, bland annat Willy Wonka, en känguru eller wallaroo.
”Wallaroo är ett vilddjur som är klassificerat som farligt av europeiska djurparksföreningen”, skriver ÅMHM i sin rapport.
Dessutom finns det inom själva lägerområdet vassa föremål som barn kan skada sig på. Bland annat en snickarbod som vid ÅMHM:s inspektion stod öppen.
ÅMHM konstaterar vidare att delar av lägerverksamheten pågår utan att någon myndig person övervakar den. Aktuella analysresultat för hushållsvattnet saknas också.
Många åtgärder
Nu i september förelägger ÅMHM Djurlyckan att åtgärda bristerna. För det första ska ett säkerhetsdokument som uppfyller kraven finnas.
Lägerområdet måste tydligt avgränsas från gårdsområdet där de potentiellt farliga djuren och lekanordningarna finns. Avgränsningen ska redogöras för i säkerhetsdokumentet.
Inne på lägerområdet måste man städa upp så att föremål som barn kan skada sig på inte finns lättillgängliga. Åtgärder för att minimera förutsebara olycks- och skadesituationer ska listas i säkerhetsdokumentet.
Dessutom måste man planera verksamheten så att man undviker perioder när ingen myndig person finns närvarande och övervakar. Även hur det ska hanteras ska finnas med i säkerhetsdokumentet.
Djurlyckan ska även analysera hushållsvattnet för bakteriologiska och kemiska parametrar. Därefter ska de bakteriologiska analyserna göras årligen och de kemiska analyserna vart tredje år.
ÅMHM skriver att åtgärderna ska vara gjorda senast den 1 november i år. Om de inte görs kan ÅMHM fatta beslut om att förbjuda verksamheten.