Fem av Ålands 16 kommuner tar inte betalt för förundervisningen för sexåringar.
Det visar Ålandstidningens kartläggning.
Det innebär att en del föräldrar får betala uppemot 140 euro medan andra inte betalar någonting, beroende på var man bor.
Orsaken är att det saknas reglering i lagen.
Ålandstidningens rundringning visar att det är stor skillnad på vad man får betala för att ens sexåriga barn ska gå den skolförberedande förundervisningen, även kallat förskoleundervisning, beroende på var på Åland man bor.
Detta beror på att kommunerna själva får välja om de vill ta betalt för verksamheten eller inte. Fem av de 16 kommunerna har valt att ha en avgiftsfri förundervisning medan resten tar betalt för den.
-Det har varit så så länge jag vet. Jag tror inte att man egentligen har diskuterat frågan, säger Christer Svedmark, bildningschef i Saltviks kommun som är en av de kommuner som upptar avgift.
Olika avgifter
Det svaret ger de flesta kommuner som tar betalt. Hur stor avgiften är skiljer sig dock. De flesta väljer att uppta samma avgift som för den övriga barnomsorgen, alltså inkomstbaserat med en högsta gräns på 233 euro per barn och månad. Många kommuner har dock en lägre maxgräns.
I och med att förundervisningen är på 20 timmar per vecka, vilket motsvarar halvtid inom barnomsorgen, blir avgiften lägre än maxgränsen. Man beräknar att den är 60 procent av den, vilket gör att avgiften som mest kan bli 139,80 euro.
Föglö har en fast summa på 100 euro i månaden och Sottunga, som bedriver all sin daghemsverksamhet i samarbete med Folkhälsan, tar tio euro i månaden samt en dagsavgift på två euro.
-Det blir ungefär 50 euro per månad, säger Kerstin Lindholm, skoldirektör på Sottunga.
Gör den avgiftsfri
Mariehamn är en av de kommuner som inte upptar avgift. Man slopade den efter ett politiskt beslut den 1 januari 2006, berättar barnomsorgschef Bo Nygård.
-Det hade motionerats om det innan, säger han.
Två kommuner, Kumlinge och Lemland, har som förslag att ändra sin avgift. Båda kommuner tar i dag ut samma avgift som barnomsorgsavgiften.
-Styrelsen har fattat beslut om att göra undervisningen avgiftsfri från den 1 januari i år. Den 25 mars fattar fullmäktige beslut i frågan, säger Keijo Sjöblom, socialsekreterare i Lemlands kommun.
Om fullmäktige säger ja kommer kommunen att retroaktivt betala tillbaka avgiften till föräldrarna.
I Kumlinge har socialnämnden just tagit beslut om att göra förundervisningen avgiftsfri från hösten 2009. Det ska upp i styrelsen och fullmäktige innan beslutet är fastslaget.
Saknar reglering
Bakgrunden till att det skiljer sig mellan kommunerna är att det inte finns något specifikt reglerat om avgifter för förundervisningen i den åländska lagstiftningen, förklarar Ulla Rindler-Wrede, socialinspektör för barnomsorgen i landskapet.
I lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården, som fungerar som så kallad blankettlag i landskapet, finns endast stadganden om högsta respektive lägsta avgift som får tas för barnomsorg.
Just nu håller man dock på att åtgärda problemet. En arbetsgrupp arbetar med att ta fram ett förslag på en ny barnomsorgslag där regleringen av barnomsorgens avgifter kommer att ingå. I maj ska förslaget skickas på remiss till kommunerna och förhoppningsvis fattar lagtinget ett beslut redan i höst.
Hur förslaget kommer att utformas, alltså om man beslutar att förundervisningen ska vara avgiftsfri eller avgiftsbelagd, är en senare fråga för politikerna att ta ställning till.
I Finland upptar man inte avgift för förundervisningen i och med att den strukturellt klassas som utbildning och att all grundutbildning i Finland är avgiftsfri.
Delade meningar
Ulla Rindler-Wrede är dock medveten om de eventuella orättvisor detta medför.
-Det händer att jag får höra att folk inte tror att det är sant att kommunerna har olika avgifter. Om man har en kusin i en annan kommun som inte betalar någon avgift medan man själv betalar avgift så blir man förvånad.
-Många politiker tycker att det är bra att det kan vara olika i olika kommuner, att det är det som är meningen med kommunerna. Men frågar man medborgarna tror jag att de helst ser att det inte är olika när vi är en sådan liten befolkning.
Ålandstidningen