Tre representanter för stora utskottet i riksdagen besöker Åland under tisdagen. Det är utskottets ordförande Satu Hassi (gröna), ledamoten Eva Biaudet (svenska riksdagsgruppen) och ersättaren Mari Holopainen (gröna). Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är med under besöket. Han har rätt att närvara och yttra sig när EU-ärenden behandlas i stora utskottet. Stora utskottet är det riksdagsutskott som deltar i beredningen av den nationella politiken i anknytning till EU-medlemskapet.
Eva Biaudet säger att de är överraskade över hur bra Åland håller sig à jour med EU-ärenden. Satu Hassi säger man nu kommer att införa en nyhet i förhållande till Åland:
– I ärenden där Åland förbereder sin ståndpunkt ska man också skicka den till stora utskottet, säger hon.
Ingen enkel fråga
På programmet för besöket stod bland annat överläggningar med såväl landskapsregeringen som självstyrelsepolitiska nämnden.
– Vi har talat om Ålands självstyrelse och om Ålands roll i Finlands EU-beslutsfattande, säger Satu Hassi.
– Det har varit mycket intressant. Jag tror att vi alla har lärt oss mycket, säger hon.
– Vi har pratat om utmaningar. Men också om positiva saker, säger Eva Biaudet.
– Åland växer och folk flyttar hit, säger Mari Holopainen.
För ett par veckor sedan hörde stora utskottet vice lantråd Harry Jansson (C) i ärendet om EU:s nya regelverk för valet till Europaparlamentet. Från åländskt håll anser man att Åland i samband med det måste få en plats i Europaparlamentet. I den frågan säger Satu Hassi att hon inte har inte format sin åsikt.
– Alla förstår att det inte är en enkel fråga i och med att Finland inte har så många platser i Europaparlamentet, säger Eva Biaudet.
Diskuterade Nato
Katrin Sjögren (Lib), lagtingets första vice talman, säger att diskussionerna under dagen har varit mycket bra. Stora utskottets medlemmar har bland annat fått information om revisionen av självstyrelselagen och varför den stupade innan man kom i mål.
– Det här är ett alldeles ypperligt tillfälle att ge vår syn på sken, säger Katrin Sjögren.
– Jag delar Ålands besvikelse över att det inte har gått framåt. Det finns skäl att fundera på varför det har varit så svårt, säger Eva Biaudet.
Revisionen av självstyrelselagen kommer dock att leva vidare. Då kan det ändå finnas en nytta med det arbete som har gjorts.
– Åland och Finland behöver en ny självstyrelslag, säger Katrin Sjögren.
Hon säger att man även har diskuterat Nato under dagen.
– Vi har från lagtingets sida sagt att vi är väldigt nöjda med Natoprocessen, också i fråga om hur man har behandlat självstyrelsen. Det är inte bara problem, vi vill också säga när det fungerar jättebra.