Utöver byte av gymnastikgolv och tak i Vikingahallen, som du kan läsa om i artikeln här intill, finns många fler planer för anläggningen. Till exempel behöver våning två och tre renoveras.
Men utöver att underhålla det befintliga, funderar fritidsförvaltningen på hur man kan göra om hallen så den bättre svarar för efterfrågan.
– Det är för trångt här. Vi har för få omklädningsrum, frågan är hur vi ska lösa det. Och vi har för få förråd, alla lag vill ju kunna förvara sina grejer och det är något vi måste få ordning på, säger fritidschef Christer ”Krille” Mattsson.
Gymmet är populärt, men det är trångt och litet. För att det ska kunna växa behöver man ta från befintliga utrymmen som redan, som sagt, är få.
– Vårt nya hallgarage blev klart den sista maj, där har vi plats för alla våra maskiner och kan lagerföra lampor och så vidare. Men vi behöver mer utrymmen.
Lokalerna har ännu byggrätt, västerut mot naturgräsplanen kan man bygga flera förråd och omklädningsrum.
– Det finns också en vild idé om att ha en läktare ovanpå en tillbyggnad där man både kan se in i hallen och ut mot fotbollsplanen, säger Krille Mattsson.
Först i Norden
Nyligen invigdes fyra nya beachvolleyplaner längst österut på området på utsidan. Intill dem ligger konstgräsplanen som anlades för 16 år sedan och som nästa år med stor sannolikhet får nytt underlag.
– Vi inom fritidsförvaltningen vet vad vi vill ha. Blir det som vi vill blir det samma som på den sjumannaplan i Göteborg där man testat ett granulat som är till hundra procent återvinningsbart, säger Krille Mattsson och fortsätter:
– Det försvinner betydligt mindre granulat från den planen än från den vi har nu, det betyder att man behöver fylla på mer sällan.
Han har varit och tittat på testplanen i västra Sverige som varit i gång i ett par års tid och som klarat alla Fifa-tester. Närmast är att tala med brukarna om deras upplevelse.
– Det är dock främst ungdomar som spelat där och inte så många vuxna. Men om vi satsar på det här och politikerna går in för det är vi bland de första i Norden med detta miljövänliga granulat.
Anslag till en ny konstgräsplan beviljades redan till i år, men Jomala valde att skjuta fram investeringen på grund av osäkerheten kring granulatalternativen och EU-beslutet gällande användningen av gummigranulat.
– Vi tittade först på ett sandbaserat granulat, men det kräver uppvärmning vintertid. Det skulle kosta 150.000 i investering av en värmeväxlare och 10-15.000 euro i månaden i driftskostnader. Det är inte hållbart för oss, säger Krille Mattsson.
Mer för friidrotten
Annat som ligger i röret kring idrottsanläggningen är ny dränering av naturgräsplanen och en ny bevattningsanläggning som gör det möjligt att också vattna nattetid. Dessutom har man inte gett upp planerna på en terrängcykelbana i skogarna intill, något som Ålandstidningen tidigare berättat om att skrinlades när det visade sig att sträckningen går i ett Natura 2000-område.
– Det krävs en naturinvesteringsplan om vad som behöver göras och hur man kan återställa om banan tas bort. Så det finns med i planerna.
Vidare vill man förbättra möjligheten att träna friidrott för främst skoleleverna.
– Vi skulle gärna se en riktig löparbana på 100 meter, nu finns bara en grusbana. Och kanske område för höjd- och längdhopp och spjut. Vi har många tankar och idéer säger Krille Mattsson.
Allt är förstås en ekonomisk fråga, men han säger att Jomalas kommunpolitiker hittills varit engagerade i sin befolknings fritidsaktiviteter.
– En stor eloge till dem som vill satsa på fritidsverksamheten och som förstår att uppskatta allt det föreningarna gör i och kring hallarna.