Arrangörerna tappade snabbt räkningen på antalet besökare under mässan i Röda korsgården.
– Vi tänkte att vi skulle vara nöjda om det kom 50 personer, men det passerades efter en halvtimme, säger Josefin Granholm-Glad.
– Jag tror att mässan är ett bra alternativ eftersom man annars behöver jaga runt på olika ställen för att hitta produkter. Här är allt samlat. Och så träffar man likasinnade, säger Karin Rosenberg.
Besökarna välkomnades med en röd, söt och fräsch ”cocktail utan cocktaileffekt”. Rabarbersaft, morotsjuice och lingon är några av ingredienserna. Med cocktaileffekten menas effekterna av den blandning av kemikalier som vi utsätts för. Det är många olika ämnen, mer än 150.000 på EU:s marknad, säger Petra Granholm som sedan i våras är ordförande för Ålands natur och miljö.
Hon har startat en webbshop tillsammans med sin man Pàll Granholm. De säljer bland annat giftfria madrasser och leksaker av naturgummi.
– Jag har varit en inbiten miljömupp i hela mitt liv. För sju månader fick vi en son. Därför vill vi verkligen göra vårt hem så säkert som möjligt, säger hon.
Önskevägg
På en vägg i mässlokalen finns ett önsketräd, där besökarna kan sätta upp lappar med de ekologiska produkter som de saknar på Åland. Många nämner ekologiska livsmedel, särskilt åländska produkter som äpplen, jordgubbar och mejeriprodukter. Annat som önskas är kemikaliebantad elektronik, ekologiska underkläder och tamponger.
Ellinor Mattsson och Magnus Gunnarsson besöker mässan eftersom de är intresserade av ämnet. De tycker att det går rätt bra att hitta ekologiska varor på Åland.
– Det förs fram mycket här, med Skördefesten och annat. Det är synligt, säger Ellinor Mattsson.
Vad gör ni för att leva giftfritt?
– Vi handlar ekologisk mat till cirka 50 procent. Och så använder vi egen, hemmagjord tvål.
Vid ett av försäljningsborden står Robert Storfors från bokhandeln Lisco.
– Vi vill bidra på vårt sätt, med litteratur om kemikalier i vår vardag.
Är du själv intresserad av ämnet?
– Ja, jag är absolut medveten om hur det ser och om att vi alla måste dra vårt strå till stacken. Det är jätteviktigt. Men det är också roligt att få diskutera med sådana som vet mer än jag själv, säger Robert Storfors.
Anna Jakobsson