Rekommendationer från Finland säger att skolelevers matrast ska förlängas med en kvart. Men högstadieeleverna i Strandnäs är nöjda med matrasten som den är, och vill inte få en längre skoldag.
- Vi är inte stressade när vi äter, säger Kimberly Terry.
SKOLA Elevrådet i Strandnäs högstadieskola protesterar mot att matrasten kan komma att förlängas nästa läsår. Som det ser ut nu är det en halvtimme mellan lektionerna och eleverna måste sitta i matsalen i en kvart. Men de som vill får sitta kvar i matsalen även på rasten. Det nya förslaget innebär att eleverna måste sitta i matsalen en halvtimme och efteråt blir det ytterligare en kvarts rast.
- Vi är nöjda som det är nu, vi vill inte att det ändras, säger Arash Mahmoudi som är representant i elevrådet.
Den längre matrasten är en del i de rekommendationer från Statens näringsdelegation som kom förra året och som bland annat skapat stor debatt bland annat genom att bespisningen skulle servera fettfri mjölk.
Kan bli kaos
Elevrådet har pratat med många elever som är kritiska till den förlängda rasten.
- I min klass är det ingen som vill ha längre rast, säger Arash, och flera av de andra elevrådsrepresentanterna nickar instämmande.
- Det finns de som tycker att en kvart är länge att sitta i matsalen, hur blir det då med en halvtimme? Jag tror att det kan bli kaos i matsalen om man tvingar eleverna att sitta kvar så länge, säger Kimberly Terry som är elevrådets ordförande.
Den längre matrasten innebär dessutom att klasserna antingen måste börja en kvart tidigare, eller sluta en kvart senare. Det är också en anledning till att det inte är populärt bland eleverna.
- Hur blir det med bussarna, det kanske inte passar med tidtabellen då, säger Kimberly.
Varför tror ni rekommendationen om längre rast har kommit?
- De vill oss nog det bästa egentligen, och de kanske tror att vi känner oss stressade. Men det gör vi inte, för man får ju sitta och äta en halvtimme om man vill, säger Kimberly.
Vill träffa nämnden
Eleverna tycker att det är viktigt att säga sin mening nu, innan beslutet genomförts och det är för sent.
- Det blir mycket svårare att stoppa beslutet i höst. Nu kan vi kanske påverka, säger Arash.
Han förklarar att de tänker kontakta skolnämnden, som är de som kommer att besluta om hur lång matrasten ska vara. Helst vill elevrådet ha ett möte med nämnden.
Strandnäs rektor Mikael Rosbäck säger att han var fundersam över rekommendationerna till en början, men att han nu även ser det positiva med dem.
- Det är av godo att få bort stressen under matrasten. I låg- och mellanstadiet finns det nog de som stressar för att kunna gå ut på rasten efteråt.
- Men i högstadiet har de inte det behovet av att leka av sig, som de yngre barnen har.
Övernäs högstadieskola har samma längd på matrasten som i Strandnäs, och där får eleverna också sitta så länge de vill i matsalen, men minst en kvart.
Ålandstidningen