Det är ingen som offentligt vill berätta hur stort Tehys strejkbidrag är. Kansliet går inte ut med uppgifterna och inte heller de strejkande vill säga något.
– Det är en struntsumma, säger Nina Erikslund, som var på plats utanför Självstyrelsegården inför gårdagens förhandlingar.
Hon säger att det handlar om ett bidrag som inte är baserat på lönen. Enligt tre personer som Ålandstidningen talat med är bidraget på cirka 60 euro om dagen före skatt. 16 euro får man skattefritt, resterande skattar man för.
– Jag vill inte uttala mig om någon summa, men självklart är det många som får det tajt, säger Nina Erikslund.
Hon berättar att många tvingas uppsöka sina banker, bland annat för att begära amorteringsfritt på sina lån. Kristiina Butnicka är en av dem. Hon är precis på väg till banken för att diskutera när Ålandstidningen träffar henne.
Är det ändå värt att strejka?
– Absolut!
Får mycket stöd
Många tehyiter hade samlats utanför Självstyrelsegården i går för att stöda sina förhandlare. När förhandlingskvintetten med organisationssekreterare Sara Karlman samt styrelsemedlemmarna Erica Norell-Eriksson, Pernilla Söderlund, Katinka Holmström och Pirjo Åkerblom dök upp bröt applåderna ut.
– De ska känna vårt stöd. Vi hade en liknande situation i lördags när våra förhandlare blev kallade till skyddsarbetsmöte med ÅHS, säger Nina Erikslund.
Alla de tehyiter som har möjlighet att komma är på plats. De har tillstånd att vara utanför landskapsborgen i två timmar.
Strejken är inne på sin sjunde dag, och enligt tehyiterna är det frustrerande.
– Men vi är väldigt eniga om att det här är vägen vi blivit tvingade att gå, säger Nina Erikslund.
Vad får ni för respons från folk ni möter?
– Mycket stöd och tummen upp. Folk kommer spontant fram och säger ”Kämpa på!”.
Under strejken pågår en hel del verksamhet. Strejkkansliet är öppet alla dagar, och dagligen behövs 70 strejkvakter.
Sandra Widing