Den svenska fackföreningen Unionen utvidgar sitt strejkvarsel. Förutom ett antal transportföretag i södra Sverige har sedan tidigare personal vid Stadsgårdskajen i Stockholm varslats.
Nu utökas varslet till att omfatta incheckningspersonalen i Kapellskär.
NÄRINGSLIV Strejkhotet har promenerat ett steg närmare ett utbrott. Nyligen förkastade arbetsgivarsidan Unionens nya förslag. Händer inget nytt i helgen bryter strejken ut på måndag. Syftet är att komma tillrätta med delade arbetstider, vilket Ålandstidningen berättat tidigare.
Men nu utvidgas strejkvarslet till att även gälla incheckningspersonal i Kapellskär.
- Det handlar om att arbetsgivarna försöker kringgå vårt varsel på olika sätt, bland annat genom att uppmana de ickeanslutna att utföra våra medlemmars arbetsuppgifter. Därför väljer vi att utöka det här varslet, säger Maria Mirsch, informatör på Unionen i Stockholm.
Har ni något besked till alla ålänningar som åker den vägen till Sverige?
- Det är i så fall att de ska kontakta sitt resebolag och kolla med dem vilka avgångar som är möjliga, och ställa frågan till dem varför man inte är villiga att ge sina anställda villkor som är rimliga.
Så vad händer nu?
- Vi önskar förstås att vi slipper gå ut i strejk. Vi kommer att göra vad vi kan för att undvika en strejk. Blir det strejk beror det på att vi inte kan hitta en lösning.
Tänker ni ta ut era medlemmar på Eckerölinjen också?
- Det är en hypotetisk fråga. Det kan jag inte svara på, men vi utesluter ingenting.
Men på Viking Line är man inte orolig. Få anställda i Kapellskär är fackanslutna.
- 2 av 16 är anslutna. Då har vi räknat in sommarpersonalen, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på rederiet.
Några större störningar bör det inte bli i trafiken, varken i Stockholm eller i Kapellskär, menar hon.
- Vi avvaktar och ser. Som det verkar fortsätter nog trafiken, och det borde inte bli några trafikstörningar. Trafiken ska löpa som vanligt.
Kan du lova det?
- Som det ser ut nu fortsätter det som vanligt, men det kan ju hända något ytterligare som vi inte har kontroll över. Vi hoppas förstås att vi kommer överens före måndagen.
Att strejkvarslet utökats beror på att arbetsgivaren spelar fult, menar Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.
- De har svarat med att bryta mot den praxis som gäller på den svenska arbetsmarknaden om hur sådant här ska lösas. De har valt att uppmana icke anslutna att göra de anslutnas jobb. Vi har varnat för att vi i så fall kommer att trappa upp konflikten, och det har vi nu gjort, säger han.
Tar ni hänsyn till att ni varslar anställda vid den viktigaste försörjningsleden till Åland? Kan ni inte, kort sagt, strejka någon annanstans?
- Vi gör en bedömning av vilka konfliktåtgärder vi behöver vidta för att uppnå våra syften. Vi har inget särskilt agg mot Åland. Det här varslet drabbar trafik till Finland, Tyskland, Danmark och Estland. En konflikt drabbar alltid någon. Men jag tycker egentligen att du borde ställa den frågan till arbetsgivaren i stället.
Har ni mött någon förståelse från arbetsgivaren?
- Hittills har förståelsen från arbetsgivarsidan varit bristfällig. De menar att det är ett litet antal anställda som har den här anställningsformen, och att det skulle vara väldigt kostsamt att åtgärda.
Fredrik Granlund