En färsk rapport från Naturresursinstitutet i Finland visar att strömmingsbeståndet har minskat i centrala Östersjön och Finska viken. Beståndet är nära bottennoteringen vid millennieskiftet. Det finns dock fortfarande mycket strömming i Bottenhavet.
År 2020 uppgick strömmingsfångsten i Östersjön till 254.000 ton, varav Finlands fångst uppgick till 92.000 ton, av vilken 64 procent drogs upp i Bottenhavet.
Trots minskningen av strömming anses beståndet vara på en trygg nivå, fiskekvoten har till och med ökats 2021.
– De stora årskullarna av strömming i Bottenhavet de senaste åren har sannolikt ökat födokonkurrensen inom arten, och det avspeglas som avmagring av strömmingen, säger forskare Jukka Pönni på Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.
Institutet rapporterar också att det östra torskbeståndet mår fortsatt dåligt, men att man i de norra områdena, som i Ålands hav, har påträffat mer torsk än på flera år.
Ett positivt besked är att gösbeståndet har börjat öka efter att ha haft en svacka i flera år. Nästan 100 ton gös fiskades i Skärgårdshavet under 2020, vilket är hälften av den totala fångsten i Östersjön.