Det nystartade projektet ”Min roliga dag” har syftet att ge glädjefyllda upplevelser till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
Treåriga Axner Häggblom har Dravets syndrom, en sällsynt diagnos som yttrar sig genom kraftiga epileptiska anfall. Flera faktorer kan utlösa anfallen, feber är en av dem.
Under måndagen gjorde Axner och syskonen Moa, Ida, Patrick och Alice premiärbesök på leklandet Palleralla. Familjen från Finström hade stället helt för sig själva.
– Simma i bollhavet är roligast, säger Patrick.
– Rutschkana! säger Axner.
Mamma Michaela Häggblom berättar att det senaste året med corona har varit extra prövande för familjen, som hela tiden måste tänka sig för ännu mer än vanligt.
– Feber är jag livrädd för på grund av anfallsrisken. Axner går inte på dagis men innan coronan började vi vara i Folkhälsans lekpark, det senaste året har det dock varit väldigt sparsamt med aktiviteter, säger hon.
– Det blir begränsat även för syskonen, man behöver ta hänsyn hela tiden. De är jätteglada över det här, när vi kom hit var de eld och lågor.
Michaela Häggblom uppskattar initiativet.
– Jag tror inte de förstår hur mycket det betyder. Det är så fint gjort, säger hon.
Vill sätta barnen i fokus
Bakom idén ligger Marika Englund, Susanne Mattsson, Jonathan Bergström, Linda Sedin och Michael Stenroos, som studerar företagsekonomi på Högskolan på Åland. De går första året på utbildningen och genomför projektet som ett grupparbete.
– Vi hade fria händer och kände att vi ville göra något meningsfullt. Vi kom snabbt in på att vi skulle vilja göra något för barn, säger Marika Englund.
Gruppen inspirerades av den svenska stiftelsen ”Min stora dag”, och idén om ”Min roliga dag” föddes. De fick kontakt med Rädda barnen och Ålands hälso- och sjukvårds barnavdelning som kopplade samman dem med tre familjer.
– Det har varit svårt för alla under coronapandemin, speciellt jobbigt har det varit för familjer som har sjuka barn. Vi vill göra något fint för barnen och att de ska få göra något de annars inte kan göra, och samtidigt ge hela familjen en boost i vardagen, säger Michael Stenroos.
Projektgruppen frågade familjerna vad de har för intressen och vad de skulle vilja göra.
– Vi hörde efter vad barnen önskar sig och tycker om, utifrån det kontaktade vi företag. Det krävdes inte någon övertalningsprocess. Det är glädjande att se att företag bryr sig, man märker att det finns en extra omsorg under pandemin.
Det har inte gjorts någon insamling, utan projektet finansieras av att företag bidrar på olika sätt. Företag som Lekia, Plasto, Lisco och Orkla har donerat leksaker, pyssel och snacks. Keiti Ilves som driver Palleralla berättar att det inte var någon tvekan om att öppna dörrarna.
– Det var någonting vi ville ställa upp på. Om familjen inte kan komma hit en vanlig dag måste vi hjälpa till med att ordna ett besök, säger hon.
Efter att barnen har lekt av sig väntar ett besök på 4H-gården och traktorkörning med Veterantraktorklubben. Projektgruppen har lagt ner en del tid på logistiken.
– Med alla småmöten ganska många timmar, en veckas jobb ungefär, säger Jonathan Bergström.
Hur känns det att se sin idé bli till verklighet?
– Lite nervöst, man vill att allt ska klaffa, säger Marika Englund.
– Bara att man ser att barnen är glada och skrattar gör att det känns värt det, säger Linda Sedin.
Kan det bli en fortsättning?
– Vi har fullt upp med skolan, men absolut skulle det kunna bli en fortsättning. Det skulle vara roligt, säger Linda Sedin.