Hjortö stugor & stockhus gäster har beskyllts för att inte respektera de omkringliggande privata vattnen. Stugägaren Maria Häggblom menar att det hela beror på att vattenområdet är för litet och efterlyser ett bättre samarbete.
-Jag är jättevillig att samarbeta. Vi måste kunna börja samarbeta om det ska vara någon vits att hålla på med det här.
Tidigare artiklar
Vattenägare känner sig maktlösa mot tjuvfiskare (14.8.2008; Nyheter)
TURISM I ett flertal artiklar har Ålandstidningen skrivit om privata vattenägare som är upprörda över att turister från närbelägna stugbyar utan lov fiskar på deras vatten. Nu träder Maria Häggblom, ägare till en av de utpekade stugbyarna, Hjortö stugor & stockhus, fram och ger sin syn på saken.
-Problemet är att fiskeområdena är för små. Gästerna blir ofta chockade när de kommer hit och får se hur litet område de faktiskt får fiska på. De klagar ofta på att det ligger nät i vägen.
Maria Häggblom visar på en karta var hennes gäster får fiska. Dels rör det sig om fyra kvadratkilometer vatten i direkt anslutning till stugorna samt ett lite större område som ägs av Godby fiskelag som säljer fiskekort till turisterna.
Bortförklaringar
Just på grund av att området är så litet händer det att turisterna kommer in på fel vatten.
-Det händer, till exempel när de inte får något napp. Jag har fått höra alla möjliga bortförklaringar, som att båten glidit över på fel vatten, att de haft kartan upp och ner, och så vidare.
De vatten som hennes turister inte får fiska på rör sig om privat vatten som arrenderas ut till en yrkesfiskare samt, mitt emot stugbyn, vatten som ägs av flera olika privatpersoner. Maria Häggblom berättar att hon är mer än villig att betala för att hennes gäster skulle få fiska på vattnet tvärs över och längre in i viken, men att det hittills inte varit möjligt.
-För att det ska gå att lösa måste man göra om området till fiskekortsområde. Man har försökt göra detta, men de på Fiskeribyrån har sagt att området är för litet. Om vi bara skulle kunna göra om vattnet till fiskekortsområde skulle de som har privat vatten få betalt, för det måste vara pengar det handlar om.
Kritisk till Fiskeribyrån
Överlag är Maria Häggblom mycket kritisk till fiskepolitiken i allmänhet och Fiskeribyrån i synnerhet.
-Fiskeribyrån måste ta sitt ansvar och se till att det blir färre och större fiskeområden. Men det verkar som om de bara bryr sig om yrkesfisket. Binäringsfiket får stöd för att dra upp fisken, medan andra blir dubbelbeskattade. Jag tycker att det är helt vansinnigt.
-Sportfisket är en viktig näring. Det skapar jobb åt stugbyar, fiskeguider, färjorna, restauranger, taxi, fiskeaffärer, för att inte tala om alla de båtar och snurror vi köper. Vi är dessutom otroliga säsongsförlängare.
Utfiskning
Förutom de små fiskeområdena är en annalkande utfiskning det största orosmolnet på Maria Häggbloms himmel. Trots att det förekommer ett utbrett yrkesfiske i området samt att Godby fiskelag säljer fiskekort sker det ingen utplantering alls.
-Jag är orolig för att fisken ska ta slut. Alla turister och guider klagar på att det har blivit sämre. Man måste ta ansvar för att det planteras ut fisk. Istället har det kommit ett förslag från Fiskeribyrån att man ska förbjuda allt vårfiske, vilket skulle vara dödsstöten för oss.
Maria Häggblom är hela tiden mycket noga att påpeka att hon vill få till ett bra samarbete med ortsborna och hon hoppas att allt ska lösa sig.
-Jag är jättevillig att samarbeta och att betala. Vi måste kunna börja samarbeta om det ska vara någon vits att hålla på med det här.
Ålandstidningen