Inbjudna till seminariet var, förutom Fredrik Karlström som modererade, representanter för de övriga åländska partierna, Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström, Niko Micklin som är kommunikations- och försäljningsansvarig på Visit Åland, Katarina Fellman och Gerd Lindqvist från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub), samt Erika Charbonnel som är rese- och turismansvarig på konsult- och analysföretaget Kairos Future.
Gerd Lindqvist inledde seminariet med att presentera procentuella förändringar i turismen mellan 2019 och 2020. Bland annat minskade inresandet till Åland med 65 procent, medan hotellgästerna minskade med 59 procent.
– Den minst dåliga månaden för inresande var i juli, men då var ändå minskningen runt 60 procent, säger hon.
Däremot har ålänningarna hemestrat på hotellen i större utsträckning än tidigare – från 900 hotellövernattningar 2019 till 1.900 förra året.
Stark hemestertrend
Niko Micklin från Visit Åland konstaterar att närturismen och naturturismen är något som trendar just nu.
– Allt kan ändra snabbt och att satsa nu är ett medvetet beslut. Antingen är man med på tåget eller så blir man efter, säger han.
Trenden är något som Åland kan dra nytta av, menar Erika Charbonnel på Kairos Future. Det går att marknadsföra Åland som en hemesterdestination både i Sverige och Finland, säger hon.
– Vi såg redan 2019 att det började bli mer och mer status att spendera semestern hemma och det här håller i sig. Här finns en stor potential – man vill bo i stuga, man vill röra på sig och man vill vara ute i naturen.
Helst vill man ha orörd natur med så lite andra människor som möjligt. Resultatet kommer från en undersökning gjord i hela Skandinavien, inklusive Finland.
– Kan man erbjuda en destination dit man kan ta sig med bil eller bilfärja, boende i stuga där hunden får följa med och aktiviteter ute i naturen, så har man hittat rätt, säger Erika Charbonnel.
Åsubs senaste stora turismundersökning från 2018 visar samma trend: Över hälften av övernattningarna görs i egna stugor, hos bekanta och uthyrningsstugor.
– Vi har en god utgångspunkt när vi nu startar i det här läget, säger Katarina Fellman.
”Stenhård konkurrens”
Även om Åland har goda förutsättningar i och med den starka hemestertrenden orsakar den också utmaningar.
– I princip alla har riktat om fokuset mot närmarknaden, och det betyder att konkurrensen kommer att vara stenhård i år. Det kommer att vara många som tävlar om samma kund, säger Niko Micklin.
Färjan ett hinder
För många finländare utgör dock färjeresan till Åland ett hinder för att komma hit, visar en enkätundersökning som Visit Åland har gjort bland 1.000 personer boende i södra Finland. 54 procent av de svarande säger att de undviker att åka färja under pandemin.
– Jag tror att vi ålänningar har en helt annan bild och förståelse för att åka färja än våra besökare. Det är inte lika lätt att förstå hur tryggt det är att åka färja, och man har kanske inte uppfattat det fantastiska arbete rederierna har gjort för att göra resan trygg, säger Niko Micklin.
Johanna Boijer-Svahnström instämde i utmaningen och berättade om en ny smittskyddscertifiering som Viking Line fått.
– Men det är klart att vi brottas med det här hela tiden. Vi hör nog till de rederier som har varit i framkant och tagit de mest strikta åtgärderna. Vi försöker lyfta vårt trygghetsarbete hela tiden i våra sociala medier.