De ryska familjer som hittills kommit till Åland för att föda barn på ÅHS har varit oerhört nöjda. Så nöjda att flera av dem faktiskt inte ens vill lämna Åland.
VÅRD Den 4 maj i år skrevs kontraktet mellan ÅHS och Ab Nordan Oy under. Avtalet gäller ett år i taget och innebär att ungefär två ryskor i månaden kommer till Ålands centralsjukhus för att föda. Hittills har fyra barn fötts här genom detta avtal.
- De två senaste familjerna har varit väldigt nöjda med den vård de fått. De sa faktiskt att de inte vill lämna Åland. Det om något är ett gott betyg för oss, säger Dick Sjögren, chefsläkare vid ÅHS.
Ungefär en månad innan beräknad födsel kommer familjerna hit och de stannar cirka en vecka efter förlossningen,
-Detta för att vi ska hinna titta till barnet både före och efteråt och se att allt är bra, säger Sjögren.
Vården ryskorna får är identisk med den som boende här får. En skillnad finns dock. Alla efterkontroller görs inom ramen för specialistvården och inte inom primärvården. Det tas även ut en extra avgift för de administrativa merkostnader som avtalet innebär.
Sätt att behålla kvalitén
Det är företaget Ab Nordan Oy som drivs av Sixten och Natalia Kåll som förmedlar kontakten mellan de ryska familjerna och sjukhuset.
Företaget ställer också upp med tolk för att underlätta vid vistelsen här. De enda krav som finns på de kvinnor som kommer hit är att de är friska och har en normal graviditet.
Prover tas också på kvinnorna innan de kommer till Åland för att kontrollera att de inte bär på multiresistenta bakterier.
-Vi vet att man haft problem med multiresistenta bakterier i Ryssland därför försöker vi att undvika att få hit dem, säger Sjögren.
Vad innebär detta avtal för ÅHS?
-Vi har inga ekonomiska intressen av samarbetet eftersom vi inte kan gå med vinst. Men det här avtalet ger oss möjligheter att skapa oss mer erfarenhet och rutin. Vi har bara mellan 275 till 300 förlossningar här per år. Det är ett lågt antal. I och med det är det svårare att behålla hög kompetens. Sådana här avtal ger oss därför en möjlighet att kunna fortsätta hålla hög kvalitét på vården, säger Sjögren.
Ålandstidningen