Landskapsregeringen (LR) beslutade i april 2020 att göra området Stornäset i Kastelholm till naturreservat. Stornäset ingår i Ålands Natura 2000-program, och i området finns flera arter av kransalger som man vill skydda.
I LR:s beslut står det att alla försämringar av livsmiljön för arterna måste undvikas.
De sex strandfastigheter som ligger vid nordöstra delen av vattnet som ingår i Stornäset påverkas av bestämmelserna, inga mark- och byggnadsåtgärder som ”sannolikt i betydlig utsträckning försämrar naturvärderna” får ske. Detta trots att fastigheterna ligger utanför naturreservatet, och endast är angränsande.
”Bestämmelserna kan även gälla områden som ligger utanför naturskyddsområdet, men som kan ha en betydande inverkan på det”, skriver LR. Undantag görs endast vid mycket särskilda fall.
Delgeralplan riskeras
I samband med Sunds arbete med en delgeneralplan för Kastelholm ifrågasätter kommunen LR:s regler.
I ett spörsmål skriver kommunen att man begär att LR ska ändra gränsdragningen för naturreservatet, så att de sex strandfastigheterna undantas från det. Sund vill att LR ska förtydliga vad för typ av mark- och byggnadsåtgärder som skulle försämra naturvärdena, och att det utreds huruvida dessa de facto skulle skada miljön.
”Sunds kommun menar att en underlåtenhet från LR:s sida att vidta endera av dessa åtgärder skulle riskera att leda till att delgeneralplanen för hela Kastelholmsområdet inte skulle kunna antas, något som inte har kunnat ske under 30 år”, skriver man i spörsmålet.
Men LR skriver i ett svar att Sund skulle bryta mot naturvårdsplikten om de inte rättade sig efter regelverket:
”LR bedömer att det skulle strida mot lag om LR skulle vidta någon av de åtgärder som Sunds kommun har begärt”.
LR anser att beslutet inte utgör något hinder för Sund att fortsätta med att fastställa en delgeneralplan för Kastelholm.